Місцеві бюджети на 2023 рік мають затверджуватися рішеннями виконкомів чи розпорядженнями МДА, ВЦА або військових адміністрацій

У довоєнний час бюджет територіальної громади на наступний рік мали обов’язково затверджувати депутати місцевої ради - тобто прийняти його рішенням сесії.

Під час воєнного стану, згідно підпункту 3 частини першої постанови КМУ від 11 березня 2022 року № 252, проект місцевого бюджету приймається рішенням виконавчого комітету відповідної місцевої ради. Про це нагадала Ірина Алєєва, радниця із питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області.

«У документі йдеться, що відповідно до вимог Бюджетного кодексу України (БКУ), місцеві фінансові органи, як і раніше, забезпечують складення проєктів місцевих бюджетів. А затверджується цей документ рішеннями виконавчих комітетів відповідних місцевих рад чи розпорядженнями місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій або військових адміністрацій», - зазначила радниця.

Ірина Алєєва нагадала також, що, згідно з пунктом 22-1 прикінцевих та перехідних положень БКУ, Кабмін приймає рішення щодо особливостей формування та виконання місцевих бюджетів, діяльності учасників бюджетного процесу на відповідних територіях.

«Так, частина друга статті четвертої БКУ визначає, що якщо іншим нормативно-правовим актом бюджетні відносини визначаються інакше, ніж у Бюджетному кодексі, застосовуються саме відповідні норми цього Кодексу. Тому в період воєнного стану саме Уряд наділений повноваженнями визначати особливості формування та виконання місцевих бюджетів, діяльності учасників бюджетного процесу», - уточнила радниця.

Також вона підкреслила, що такі зміни запровадили для оперативного та ефективного прийняття управлінських рішень із забезпечення безперебійного функціонування установ і закладів бюджетної сфери, комунальних підприємств та задоволення життєво необхідних потреб жителів територіальних громад у період воєнного стану, введеного Указом Президента України.

«Отже, у період воєнного стану в Україні керуємося вимогами постанови КМУ від 11.03.2022 № 252 а також нагадуємо, що рішення про місцеві бюджети громадам треба затвердити до 25 грудня (включно) 2022 року, згідно з Бюджетним кодексом України», - підсумувала експертка.

(за матеріалами сайту "Децентралізація") 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...