Методичні рекомендації, спрямовані на удосконалення механізму фіксації та відшкодування збитків, завданих приватним особам внаслідок збройної агресії

Одним із найвразливіших для України з точки зору наслідків воєнного впливу способом ведення РФ війни є завдання значної шкоди цивільному населенню у прилеглих до зони бойових дій районах шляхом авіаційного бомбардування та обстрілів важкою, реактивною й стратегічною артилерією житлових кварталів та об’єктів житлової інфраструктури (шкіл, дитячих садочків, лікарень, магазинів, історичних та архітектурних пам’яток тощо) населених пунктів задля примушення до покори і потрібних політичних рішень.
Внаслідок такого способу ведення бойових дій зазнали повного руйнування або пошкодження різного ступеня десятки тисяч об’єктів майна державної, комунальної та приватної власності.
Повертаючись до своїх пошкоджених домівок, люди починають відновлювальні роботи, не очікуючи належного оформлення завданих збитків представниками правоохоронних органів. Це можна зрозуміти, адже у зонах бойових дій знаходяться тисячі пошкоджених об’єктів, оформлення протоколів огляду яких буде відбуватися тривалий час, а жити без вікон і даху просто неможливо.
З огляду на це, 02 червня 2022 року наказом ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого № 109 з метою удосконалення механізму фіксації фактів пошкодження (руйнації) нерухомого майна приватних осіб та відшкодування завданих у результаті збройної агресії РФ збитків, розробки проєктів відповідних нормативно-правових актів, забезпечення зацікавлених суб’єктів необхідними методичними матеріалами щодо порядку здійснення відповідних процесуальних дій та на виконання звернення Української асоціації районних та обласних рад від 01.06.2022р. №П 04-40/165, було створено Робочу групу з удосконалення механізму фіксації фактів пошкодження (руйнації) нерухомого майна приватних осіб та відшкодування завданих у результаті збройної агресії РФ збитків.
Робоча група розробила методичні рекомендації, спрямовані на удосконалення механізму фіксації та відшкодування збитків, завданих приватним особам внаслідок збройної агресії РФ, та відповідно в контексті цих рекомендацій опрацювала низку пропозицій щодо внесення змін та доповнень до чинних нормативно-правових актів.
Ці пропозиції та методичні рекомендації були також обговорені експертною і науковою спільнотою під час науково-практичної конференції, яка відбулася 22 червня 2022 року на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Підсумком роботи Робочої групи стала затверджена на конференції Резолюція, яка містить методичні рекомендації з фіксації фактів пошкодження (руйнації) майна внаслідок збройної агресії РФ проти України та пропозиції з удосконалення чинного законодавства України з відшкодування збитків, завданих майну приватних осіб.
Зазначені документи спрямовані до Верховної Ради України і на адресу Комісії з проведення аудиту
збитків, завданих Україні внаслідок
збройної агресії РФ Кабінету Міністрів України.
Вважаємо, що створені Робочою групою матеріали будуть корисними для широкого кола громадян, адже дають чіткі і зрозумілі інструкції щодо порядку фото-відеофіксування шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації.
За посиланнями, наведеними нижче Ви можете ознайомитися з:
Пам’яткою з методичними рекомендаціями щодо фото- та відео фіксації: https://nauka.nlu.edu.ua/.../zbirniki.../buklet_pamyatka.pdf

Відеофільмом з методичними рекомендаціями щодо фото- та відео фіксації: https://youtu.be/0xNPyL-EiUI

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...