Посібник розвиток інфраструктури підтримки бізнесу на рівні громад

Підготовлений експертами Офісу розвитку малого та середнього підприємництва (SMEDO) посібник про відкриття інформаційного пункту підприємця (ІПП) стане у пригоді громадам, які бажають створити додаткові стимули для розвитку підприємництва на своїх територіях.

Запропонована модель ІПП була випробувана в межах пілотного проекту, який тривав протягом 2019-2020 років за участі Міністерства економіки України, обласних державних адміністрацій, 12 громад з 4 регіонів (Чернігівська, Черкаська, Запорізька та Тернопільська області). Пілот був реалізований за підтримки проекту FORBIZ в межах програми Європейського Союзу – EU4Business.

За допомогою посібника ви дізнаєтесь про основні передумови та кроки відкриття у своїй громаді ІПП, поради та базовий набір інструментів аби ваші підприємці знали більше про:

  • порядок реєстрації та ведення бізнесу;
  • програми підтримки;
  • розширення ринку збуту;
  • організації, де можна отримати фахові консультації.

«Інформаційна підтримки бізнесу у громаді – це історія про те, аби ваші підприємці дізнавалися першими про існуючі можливості старту чи розвитку власної справи. Це дозволить залучати додаткове фінансування та інвестиції саме у вашу громаду, що, в свою чергу, працюватиме на створення додаткових робочих місць та збільшення податкових надходжень у місцевий бюджет. В решті решт, це історія про побудову довіри між місцевою владою та підприємцями, – говорить Андрій Слабінський, директор Офісу розвитку малого та середнього підприємництва (SMEDO). – Запропонована нами модель ІПП – це про первинну базову підтримку, яку можна розгорнути досить швидко на базі існуючої інфраструктури та доступних джерел фінансування».

«Під час проекту ми змогли вибудувати довіру з підприємцями, розвинути співпрацю та допомагати вести їхню підприємницьку діяльність. Створили базу суб'єктів господарювання громади, – ділиться досвідом роботи консультант ІПП Великогаївської громади».

Про фактор довіри зауважує також консультант ІПП Мелітопольської громади:

«На жаль, представники бізнес-середовища не завжди охоче йдуть на контакт, а особливо, якщо ініціатива йде від влади. Але із запровадженням цього проєкту, можна сказати, що час, за який була проведена робота консультантами ІПП разом із місцевою владою, дозволив зменшити недовіру, довести можливість більш довірливих стосунків між бізнесом та владою».

Модель покликана забезпечити аби кожен підприємець чи той, хто планує ним стати, незалежно від місця проживання, роботи, міг мати доступ про можливості реалізації свого підприємницького потенціалу. Наявність саме фізичного контактного пункту дозволяє врахувати різні можливості доступу до цифрових рішень та Інтернету.

Автори посібника – фахівці SMEDO: менеджерка проекту Ксенія Савченко та директор SMEDO Андрій Слабінський

ЗАВАНТАЖИТИ

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...