Уряд направив до парламенту законопроекти, які розмежовують повноваження виконавчої влади і органів місцевого самоврядування

у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою» (№ 6281) та проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального устрою» (№ 6282).

Нагадаємо, законопроекти спрямовані на розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів, визначають однакові повноваження для сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів відповідно до повноважень, якими були наділені органи місцевого самоврядування міст обласного значення та об’єднані територіальні громади. Розмежовуються і повноваження обласних та районних рад з урахуванням змін до Бюджетного кодексу. Проектні норми усувають дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів, вилучаються повноваження районних, обласних рад, які передано громадам.

Раніше заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода сказав, що  законопроекти № 6281 та № 6282 лише частково вирішують окремі питання з децентралізацією і розмежуванням повноважень. Після прийняттям змін до Конституції України, яка закріпить нову систему територіального устрою та організацію місцевої влади, будуть прийняті нові редакції законів про місцеве самоврядування (муніципальний кодекс) та пакет інших законодавчих актів.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...