Нове законодавство зобов’яже місцеву владу моніторити усі забудови на місцях та передбачає покарання для чиновників, - народна депутатка

Законопроєкт №5655, який готується до другого читання у Верховній Раді, зобов’язує органи місцевого самоврядування моніторити всі об’єкти, що будуються на їх територіях.

Про це у своїй колонці на «Економічній правді» написала народна депутатка Олена Шуляк.

«Алгоритм наступний: чиновники повинні знати і вести облік усіх об’єктів, які зводять у їх містах чи селах, виїжджати на будівництва, щоб слідкувати чи документи співпадають з дійсністю, і за потреби реагувати на звернення жителів, якщо вони повідомили, коли "щось пішло не так". З приводу останнього люди можуть просто залишити відповідну заявку в нашій електронні системі будівництва», - написала Олена Шуляк.

За її словами, суть моніторингу полягає в тому, що представники місцевого самоврядування мусять візуально оглянути об’єкт, а також порівняти інформацію в електронній системі щодо будівництва та земельних ділянок, на яких воно здійснюється.

«Якщо ж виявиться, що об’єкт має відхилення від проєктної документації, повинна ініціюватися ґрунтовна перевірка, в результаті якої забудовника або заставлять виправити всі неточності… або ж об’єкт просто знесуть», - зазначила народна депутатка.

Вона акцентувала також увагу на ситуаціях, коли перевірка ініціюється обов’язково.

«Мова про випадки, коли об’єкт зводиться на ділянці без оформлення речового права на неї, коли різниться цільове призначення, коли перевищена допустима висотність, коли порушені містобудівні умови та обмеження чи обмеження використання земель тощо», - написала Олена Шуляк.

Якщо ж посадовці таку перевірку проігнорували, то мають понести адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Моніторинг забудов повинен відбуватися на постійній основі, а щокварталу та вкінці року, органи місцевого самоврядування мусять подавати звіти, які будуть оприлюднені публічно — в електронній системі.

«Такі інновації подобаються не всім, але великі зміни ніколи не супроводжуються вітаннями від усіх. Звісно, це більше роботи і відповідальності. Але тільки так ми нарешті зможемо побороти корупцію і зробити наші міста та села комфортними для проживання. Це головна ціль, на яку повинні працювати всі: від жителя, який тепер зможе повідомити про порушення, до місцевої влади, яка заручившись підтримкою державних виконавчих органів, зможе боротися з порушниками. Тільки разом ми зможемо навести лад», - зазначила Олена Шуляк.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...