Ініціатива з моделювання укрупнення районів поширюватиметься на всі області

У Мінрегіонбуді відбулося засідання Наглядової ради Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». Участь у ньому взяв член Наглядової ради, президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

 Йшлося про низку ініціатив, які реалізуються на всеукраїнському рівні та в регіонах за методологічної підтримки Програми Ради Європи. А це, зокрема, Конкурс журналістських робіт про кращі практики місцевого самоврядування, нині він проводиться як всеукраїнський та регіональний і вже започаткований у восьми областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Полтавській, Сумській, Харківській, Хмельницькій та Донецькій.

 Всеукраїнськая асоціаціїя районних та обласних рад у партнерстві з Мінрегіоном та за підтримки Ради Європи працює над впровадженням проекту з моделювання адміністративно-територіального устрою у чотирьох пілотних областях - Донецькій, Луганській, Тернопільській та Харківській.

 За підсумками круглих столів, що проводились у визначених областях буде підготовлено 4 законопроекти стосовно щодо укрупнення та змін меж районів.

 Як наголосив Сергій Чернов, цей проект має позитивний резонанс, насамперед, через форму роботи. Адже Асоціація залучала до обговорення усі зацікавлені сторони процесу, а це представники місцевого самоврядування всіх рівнів, центральних органів виконавчої влади, Мінрегіону. Лише після детального аналізу сформульованих пропозицій висновки про кількість районів у тій чи іншій області стануть підгрунтям для законопроектів про майбутній адміністративно-територіальний устрій у пілотних регіонах.

 Зважаючи на продуктивність цієї роботи на Донеччині, Луганщині, Тернопільщині та Харківщині, висловлювалися пропозиції з поширення ініціативи на інші регіони.

 Також члени Наглядової ради Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» говорили про шляхи вдосконалення законодавства щодо розмежування повноважень, а також нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування. На Українську асоціацію районних та обласних рад покладено завдання з проведення широкої роз'яснювальної роботи у всіх областях для подальшої підготовки пропозицій, що можуть лягти в основу законодавства.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...