Прискорення децентралізаційних процесів в Україні залежить від рівня їх законодавчого забезпечення

Впровадження другого етапу реформи місцевого самоврядування обговорили сьогодні у Києві під час круглого столу. Участь у заході взяв голова Харківської обласної ради, президент Асоціації Сергій Чернов.

 Останнім часом Верховною Радою України за ініціативи Президента України та Кабінету Міністрів України прийнято низку законопроектів щодо децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, зазначає Сергій Чернов.

 Разом із тим, за його словами, для успішного продовження реформ потрібно прискорити прийняття пакету законопроектів, спрямованих на реалізацію реформи адміністративно-територіального устрою на новій територіальній основі, визначення на законодавчому рівні переліку повноважень місцевих рад та їх виконавчих органів регіонального, субрегіонального та базового рівнів тощо, що натепер знаходяться у Верховній Раді України та прийняття яких не потребує внесення змін до Конституції України, а саме:

 «Про засади адміністративно-територіального устрою» (реєстр. № 8051 від 22.02.2018).

«Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж» (реєстр. № 6636 від 22.06.2017);

«Про утворення, реорганізацію і ліквідацію, найменування і перейменування місцевих державних адміністрацій» (реєстр. № 6641 від 23.06.2017).

«Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 8369 від 17.05.2018).

«Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об'єднаних територіальних громад» (реєстр. №7363, 7363-1, 7363-2, із урахуванням положень розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 № 60-р).

«Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності"» (реєстр. № 6403 від 21.04.2017).

«Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

Потрібно також підготувати у новій редакції проект Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». З часу прийняття у 1997 році до цього правового акту внесено понад тисячу правок 120 законами та сімома рішеннями Конституційного суду.

 «Водночас варто зауважити, що подальша успішна реалізація реформ із децентралізації неможлива без внесення змін до Конституції України. У відповідному законопроекті доцільно передбачити, з-поміж іншого: запровадження в Україні інституту префектів, утворення виконавчих органів місцевих рад регіонального та субрегіонального рівнів та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування всіх рівнів у відповідності з вимогами Європейської хартії місцевого самоврядування, - поінформував голова обласної ради у ході круглого столу, - Разом з тим, можна прогнозувати, що у процесі укрупнення районів виникатимуть питання, що потребуватимуть вирішення як на законодавчому рівні, так і за допомогою інших нормативних актів, які стосуватимуться розподілу повноважень, бюджетного забезпечення та іншого».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...