Сергій Чернов: Повноваження мають бути визначальними при поділі областей на райони

Сьогоднішнє зібрання голів обласних і районних рад України було присвячене майбутньому адміністративно-територіальної реформи, а також особливостям бюджетування-2020. Засідання провів в Одесі президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

 

«Важливо зрозуміти, - наголошує Сергій Чернов, - якою сьогодні є позиція на рівні держави щодо Концепції реформування місцевого самоврядування, що була затверджена у 2014 році, чи зазнає вона змін, і яких саме».

 

Ключовим нині, за твердженням Сергія Чернова, є питання формування субрегіонального рівня, оскільки базовий рівень вже має певне підґрунтя у створених ОТГ та у перспективних планах об'єднання. А район залишається досі тією адміністративною одиницею, яка викликає чимало суперечливих тверджень та міркувань з боку експертів. Тому слід напрацювати єдиний та уніфікований для всієї держави підхід.

 

«Повноваження мають бути визначальними при поділі країни на райони. Ті повноваження, які громада на базовому рівні не в змозі виконувати, вона має передавати на субрегіональний рівень. Із урахуванням специфіки кожної території. Бо поділ областей на райони, а потім пошук для районів повноважень – хибний підхід до адміністративно-територіальної реформи», - зазначив Сергій Чернов. А його колеги, голови обласних рад, підтримуючи цю тезу, наголошували на потребі активізувати міжмуніципальне співробітництво.

 

Обговорюючи проект Державного бюджету 2020 року, керівники рад проголосували за напрацьовані раніше пропозиції, які будуть направлені від регіонів на адресу керівництва держави. Та під час засідання очільники рад додатково запропонували збільшити фінансування на лікування орфанних хвороб і забезпечення інуліном; передбачити адресну субвенцію для надання послуг переселенцям; направити рентну плату у спеціальний фонд для розвитку регіонів.

 

Чутливим питанням для усіх областей було перевезення пільгового контингенту та виплата компенсацій за витрати перевізників. У деяких регіонах питання наближається до соціального вибуху. Розглядаються різні механізми для зменшення напруги, але головне, підкреслюють представники областей, на рівні держави визначитися із переліком пільг, їх обсягом і джерелами фінансування.

 

«Держава має чесно сказати, що саме ми залишаємо для наших громадян на пільговій основі, - говорить Сергій Чернов. - Зазначу, що навіть значно успішніші країни не дозволяють собі такий широкий перелік пільг. Отже, державне регулювання потрібне і в цій сфері».

 

Також колеги з Донецької області закликали звернути увагу на необхідність підтвердження статусу рад на підконтрольних Україні територіях, де впродовж 9 років не відбувалися вибори. А західні регіони просили врахувати специфіку гірських територій у зверненнях до Глави держави, Уряду та Верховної Ради України.

 

Сергій Чернов зі свого боку наголосив на тому, що питання розвитку областей мають відбуватися у чіткій координації з внутрішньополітичним курсом країни. Майданчиком для широких дискусій, обговорень і зворотного зв'язку з урядовцями і парламентарями пропонувався Національний конгрес місцевого самоврядування.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...