Сергій Чернов: Трьохмільйонна область не може мати чотири райони

Про це зазначив президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час сьогоднішньої пресконференції.

«Я вважаю, трьохмільйонна область не може мати чотири райони. Пропозиція деяких експертів – один район з населенням близько 1,9 млн чоловік, до якого включили місто Харків і ще 13 районів області, – абсурдна, - сказав голова обласної ради.

За його словами, логіка повинна бути не тільки у тому, щоб створювати райони пропорційно чисельності населення, а й стосовно логістики, зручності для людей, що там проживають. З цього питання повинна бути виважена державницька позиція.

«За моделлю, розробленою на Харківщині, формування районів має відбуватися відповідно до європейської практики утворення муніципальних одиниць субрегіонального рівня: 1,9 млрд грн бюджету у кожному районі, у середньому 250 населених пунктів з віддаленістю до районного центру не більше 60 км у 80%. З населенням в районі близько 150 тисяч, - розповів Сергій Чернов. – Тому спочатку ми пропонували створити 9 районів, потім зрозуміли, що пропозицію можна оптимізувати і запропонували створення 7 районів, менше просто не може бути. Це була б та адміністративно-територіальна організація здатна забезпечувати життєдіяльність області».

Відповідаючи на питання, чи актуальна на сьогодні перспектива зміни кордонів області, Сергій Чернов підкреслив, що чинне законодавство не дає право приєднувати громади за межами областей. «Це питання не стоїть на порядку денному, і, вважаю, доти, доки ми не завершимо формування об'єднаних територіальних громад, й не вирішимо питання з укрупненими районами – областей взагалі торкатися не потрібно», - додав він.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...