Навчальні заходи

В Харкові обговорили питання енергоефективності в громадах

В рамках навчального плану Асоціації, у Харкові проведено черговий міжрегіональний практичний семінар «Енергоефективність у громадах: нові виклики, нові можливості». На навчальний захід приїхали голови, заступники та спеціалісти міських і селищних рад (ОТГ), які є підписантами (та перспективними підписантами) «Угоди мерів - Схід» Харківської та Сумської областей.

Семінар провів президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Участь у роботі взяли  перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко; національний координатор Проекту ЄС «Угода мерів – Схід» в Україні Оксана Кисіль, ректор Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова Володимир Бабаєв, представники селищних рад Харківщини та Сумщини, які є підписантами «Угода мерів – Схід».

Для обговорення учасникам семінару були запропоновані теми впровадження регіональної енергоефективної політики та енергоменеджменту в громадах, а також кращі практики реалізації енергоефективних заходів. Зокрема, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна виступила із доповіддю, присвяченій програмам та проектам у сфері енергоефективності для громад. Також під час семінару було презентовано новий навчальний курс для енергоменеджерів громад.

Звертаючись до присутніх, Сергій Чернов зазначив, що, у сучасному світі кожна країна змушена вирішувати комплекс проблем, пов'язаних із енергоефективністю. Для України ця тема особливо актуальна, оскільки за оцінками експертів наша держава у більшості галузей споживає у три-чотири рази більше енергії порівняно з країнами ЄС.

«Безумовно, бути конкурентноздатними за таких умов нелегко. Маємо здійснювати активні кроки у напрямку впровадження інноваційних практик та передових технологій для енергозбереження, забезпечення енергоефективності у регіоні та країни в цілому. Передовсім, звертати увагу на провідні вітчизняні досягнення у цьому напрямі та готувати сучасних фахівців, котрі забезпечуватимуть якісні енергоефективні заходи в громадах», – підкреслив голова обласної ради.

Окрім того, практичною частиною заходу стало знайомство із новаціями університету ім. О. М. Бекетова у реалізації енергоефективних проектів та використанні альтернативних джерел енергетики. Учасники ознайомилися із уніфікованим лабораторним комплексом еколого-енергетичної безпеки, лабораторією систем керування світлотехнічними пристроями, лабораторією джерел світла та фотометрії, науково-дослідним центром світлотехнічних вимірювань.

Захід проходив за ініціативою Харківської обласної ради, як територіального координатора Проекту ЄС «Угода мерів – Схід», Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області та за інституційної підтримки Проекту ЄС «Угода мерів – Схід» в Україні.

 

 

Матеріали семінару:

 

Впровадження регіональної політики сталого енергетичного розвитку. 

С. Магдисюк, директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації.

Інституційна спроможність місцевих громад формувати та впроваджувати енергетичну та кліматичну політики. Система енергоменеджменту та проектменеджменту. 

О.Кисіль, національний координатор Проекту ЄС «Угода мерів - Схід» в Україні.


Програми та проекти в сфері енергоефективності та енергозбереження. Як громадам не втратити можливості. 

Л.Немикіна, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування області, керівник центру розвитку громад.

Підготовка енергоменеджерів – старт до енергоефективності в громаді. Презентація навчального курсу. 

В.Прасол, заступник директора Центру підвищення кваліфікації, перепідготовки кадрів і дистанційного навчання Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова.


Кращі практики в реалізації енергоефективних заходів:

В.Сітов, Мереф'янський міський голова, віце-президент Асоціації.

М.Бакшеєв, Первомайський міський голова.

 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...