Реформування місцевого самоврядування повинно здійснюватися комплексно

до такого висновку дійшли сьогодні уповноважені представники членів Асоціації під час обговорення ряду законопроектів на загальних зборах, які відбулися у смт Зачепилівка.

З оглядом новел у законодавстві, що стосується місцевого самоврядування виступив радник президента Асоціації з правових питань Олег Михайлов. Проаналізувавши положення Закону України «Про співробітництво територіальних громад», проекту закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та проект нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», члени Асоціації підтримали необхідність введення таких змін у правове поле України, але одноголосно виказали необхідність прийняття комплексу таких законів разом зі змінами до Конституції України, тому що крокове введення положень різних нормативних документів,  які принципово змінюють взаємовідносини між державними органами та органами місцевого самоврядування без узгодження з основним законом держави неможливе.

«Декларацій дуже багато, а рішень, на жаль, мало. Наші сподівання на Конституцію у новій редакції, не виправдались. Проект Конституції, який розробляли провідні експерти, який отримав схвальні відгуки Венеційської комісії, до Верховної Ради так і не потрапив. Документ, який було все ж таки внесено, також не прийняли. З пакету законів, що спрямовані на підсилення місцевого самоврядування, ухвалено лише закон «Про співробітництво територіальних громад», а проект закону про право на об’єднання територіальних громад розглянуто у першому читанні», - зазначив Сергій Чернов.

Із зауваженнями та пропозиціями виступили: Євген Жук, голова Борівської районної ради, член Ревізійної комісії Асоціації, Юрій Яцина, голова Валківської районної ради, член Президії Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад, Олена Покровська, заступник голови Харківської районної ради.

В результаті обговорень було вирішено узагальнити ці та інші пропозиції і зауваження від Харківської області та направити їх до центральних органів влади.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...