Музей місцевого самоврядування Харківщини

З нагоди святкування 30-річчя прийняття Європейської хартії місцевого самоврядування та 150-річчя запровадження на Слобожанщині земств - перших органів місцевого самоврядування, 04 вересня 2015 року відкрито Музей місцевого самоврядування Харківщини.

• Музей розташовується у приміщенні Держпрому (м. Харків, майдан Свободи, 5, під’їзд 5).
  • Працює з 10 до 17 год.  Вихідні: сб., нд. Тел.: 731-35-68, 705-14-26.

Новини та події Музею

100 років музею, заснованого думцем

21 січня у ювілейних урочистостях в Харківському історичному музеї ім. М.Ф. Сумцова  взяв участь голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, який сказав: «У тісній співпраці з колективом музею обласна рада реалізує низку проектів, що мають велике значення для розвитку та піднесення іміджу нашого регіону, в числі яких є Музей місцевого самоврядування».

На вшанування пам’яті засновника ХІМ Миколи Сумцова  оновлена експозиція в Харківському історичному музеї названа як і монографія дослідника нашого краю  – «Слобожане». Вона, а також дві нові виставки: «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу» й «Традиції та просвітництво» відкриті для відвідувачів 22-24 січня безкоштовно. Постійний вільний вхід у робочі дні до Музею місцевого самоврядування – структурного підрозділу ХІМ.

Довідково.  Харківський історичний музей було організовано з ініціативи губернського комітету з мистецтва у січні 1920 року як музей Слобідської України. Основою послужила колекція Етнографічного музею, який діяв при Харківському історико-філологічному товаристві. Очолював усі ці заклади фольклорист, етнограф, літературознавець, громадський  діяч (колишній думський гласний) Микола Сумцов.  Микола Федорович народився у сім’ї  нащадків козацької старшини Сумського слобідсько-українського козацького полку . Прізвище його діда й прадіда було Сумець. Батька записали Сумцовим.  Наукова діяльність Миколи Сумцова пов’язана з Харківським університетом, де він першим 1907 року прочитав лекцію студентам українською мовою. Директором музею він був до своєї  смерті в 1922 році.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...