Музей місцевого самоврядування Харківщини

З нагоди святкування 30-річчя прийняття Європейської хартії місцевого самоврядування та 150-річчя запровадження на Слобожанщині земств - перших органів місцевого самоврядування, 04 вересня 2015 року відкрито Музей місцевого самоврядування Харківщини.

• Музей розташовується у приміщенні Держпрому (м. Харків, майдан Свободи, 5, під’їзд 5).
  • Працює з 10 до 17 год.  Вихідні: сб., нд. Тел.: 731-35-68, 705-14-26.

Новини та події Музею

Гості з Каліфорнії цікавилися харківською історією межі 19-20 століть

Музей місцевого самоврядування регулярно відвідують іноземці. Переважають студенти – громадяни інших країн Європи та Азії, але цього разу експозицію оглянули американські фахівці.

Їм було цікаво порівняти американську й українську історію.

Наприкінці XIX - на початку XX ст. економіка США переживала бурхливе піднесення. Завдяки постійному припливу емігрантів швидкими темпами збільшувалося населення. На початку XX ст. США вийшли на перше місце у світі за обсягом промислової продукції, технічним оснащенням і продуктивністю праці. Найбільшим впливом користувалися нафтовий трест Рокфеллера і металургійний трест Моргана. Величезна маса некваліфікованих робітників мала низькі заробітки і вдавалася до страйкового руху. Найбільш уперту боротьбу за свої права вели залізничники і шахтарі.  Тож індустріалізація сходу України того періоду викликала  жвавий інтерес американських відвідувачів музею.

В останній чверті XIX ст. у США остаточно утвердилася республіка президентського типу і двопартійна система. Тривали реформи. У цьому контексті гостей зацікавили реформи земств та їхні функції у суспільстві.

В американському сільському господарстві тоді  переважали сімейні ферми.  Тож каліфорнійців здивували сільські хатки-мазанки у центрі столичного Харкова, на фото 1920х років, які фіксували  будівництво Держпрому і  тодішню навколишню територію.

У музейній книзі відгуків  каліфорнійці із приморського міста Сан-Клементе, що майже за 100 км від Лос-Анджелеса, залишили подяку за пізнавальне спілкування.

Довідково. Існують різні форми співпраці між Харківщиною і Каліфорнією. Так, 2017 року  в обласному центрі, зокрема, в  Національній академії Національної гвардії України побували представники Національної гвардії штату Каліфорнія на чолі з Командувачем генерал-майором Девідом Болдвіном. Представники Національної гвардії штату Каліфорнія ознайомилися із службово-бойовою діяльністю навчального закладу та оглянули навчально-матеріальну базу одного із найпотужніших військових навчальних закладів України, а також зразки ексклюзивної раритетної й сучасної зброї.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...