Попередня Наступна

Залучення громадян до бюджетного процесу

З метою вдосконалення бюджетної політики Мереф'янської міської об'єднаної територіальної громади,

керівництвом ради було вирішено провести роботу щодо залучення громадян до відповідних бюджетних процесів.

«Бюджет для громадян» покликаний максимально спростити бюджетну інформацію для жителів ОТГ. Він розроблений для того, щоб у зрозумілій формі донести до кожного члена територіальної громади інформацію про те, як громада отримує та витрачає кошти. «Бюджет для громадян» служить інструментом підвищення рівня прозорості використання публічних коштів та сприяє участі громадян в процесах бюджетування.

 Мереф'янською міською радою було розроблено та затверджено низку нормативних актів, які чітко регламентують стадії бюджетного процесу, залучення громадської думки при формуванні міського бюджету. Це, насамперед, Положення про консультації з громадськістю (яким передбачено у тому числі громадське обговорення проекту бюджету), Положення про бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі), Бюджетний регламент Мереф'янської міської ради та інші.

 

Бюджетний регламент виступає інструментом, що допомагає упорядкувати процес формування, використання фінансових ресурсів та здійснювати контроль за дотриманням бюджетного законодавства. Цей документ деталізує та конкретизує загальні норми закону, адаптуючи їх саме до потреб громади, дає змогу визначити чіткі дати виконання бюджетного процесу, зміст роботи його учасників, встановити виконавців та граничні терміни виконання робіт у рамках бюджетного процесу.

 

Відкритість та прозорість бюджету у Мереф'янській громаді реалізується шляхом оприлюднення бюджетної інформації в системі «Відкритий бюджет». Відкритий бюджет – це простий, зручний та зрозумілий формат представлення бюджетної інформації для мешканців громади. Це дає можливість громадянам не тільки перевіряти ефективність і відповідність бюджету потребам мешканців, а й надає можливість реалізувати право мешканців на громадський контроль.

 

Крім того, для максимального спрощення бюджетної інформації для мешканців громади, за підтримки програми «DOBRE», було розроблено листівку для всебічного інформування мешканців Мереф'янської ОТГ про бюджет громади. Бюджет для громадян потрібен для підвищення рівня прозорості використання публічних коштів, сприяє участі громадян в процесах бюджетування та максимально спрощує бюджетну інформацію для жителів громади. Метою розроблення бюджету для громадян була необхідність донесення до мешканців інформації у зрозумілій формі про те, звідки громада отримує та на що витрачає кошти.

 

Тому, крім «Бюджету для громадян», було розроблено та розповсюджено пам'ятки щодо сплати місцевих податків до бюджету та необхідності брати чеки за придбані підакцизні товари. Роз'яснено, що цим мешканці вносять свій вклад в розвиток міста, адже кошти, які надходять від місцевих податків та акцизного податку, дозволять забезпечити належне фінансування заходів по благоустрою громади, утриманню та поточному ремонту доріг, оновленню інфраструктури. І як наслідок, громадяни розуміють, що вони теж причетні до процесів, які діють в громаді.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...