Сергій Чернов: Уряд порушує Конституцію України, вносячи зміни до меж громад без погодження з самими громадами

Про це під час ефіру телеканалу «НАШ» сказав Сергій Чернов, президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради. Зокрема йшлося про те, що законопроект № 2653 «Про внесення змін до закону» Про місцеве самоврядування в Україні» порушує Конституцію України.

 

Так учора, Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроект №2653 «Про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні», яким Кабмін уповноважили визначати адмінцентри територіальних громад.

 

«Всеукраїнська асоціація районних та обласних рад категорично проти цієї редакції законопроекта, оскільки що він дав безпрецедентне право Уряду України без погодження з органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади приймати рішення щодо меж майбутніх територіальних громад, центрів, тобто змін до адміністративно-територіального устрою», – заявив очільник Асоціації.

 

За словами Сергія Чернова, Перспективний план був затверджений ще 2015 році сесією обласної ради та Кабінетом Міністрів України. Протягом 2016-2019 років, відповідно до чинного закону, вносилися правки за ініціативою громад – 10 змін, що були пов'язані з утворенням ОТГ поза межами Перспективного плану.

 

«Потім народні депутати порахували, що публічне обговорення і рішення обласних рад не потрібне в державі і делегували ці повноваження ОДА. Ми погодились навіть з цим, – розповідає голова обласної ради. – Наступним кроком 8 листопада 2019 року Кабмін надав доручення облдержадміністраціям остаточно доопрацювати Перспективні плани відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад. Було проведено великий об'єм роботи, консультації з органами місцевого самоврядування, народними депутатами, залучались експерти та представники територіальних громад».

 

Розпорядженням голови Харківської ОДА від 27 січня 2020 року №46 було утворено Міжвідомчу регіональну робочу групу з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня.

 

«За результатами масштабної роботи з виїздом безпосередньо на місця, було сформовано відповідні пропозиції щодо змін Перспективного плану. Усі напрацювання були обговорені 31 січня 2020 року на засіданні Міжвідомчої групи та направлено до Уряду України», – пояснив Сергій Чернов.

 

Зокрема, у проєкті Перспективного плану передбачено створення 56 спроможних територіальних громад, включаючи м. Харків. Міністерство розвитку громад та територій України узгодило проєкт Перспективного плану із Всеукраїнськими асоціаціями ОМС. Зауважень у Міністерства чи Асоціацій не було.

 

«15 квітня 2020 року Кабмін затвердив Перспективні плани по трьом областям: Харківській, Житомирській, Миколаївській, що охоплюють 100% території областей. Розпорядженням КМУ у Харківській області передбачено створення 56 спроможних територіальних громад. Розпорядження КМУ не оприлюднено, а оприлюднене народними депутатами України розпорядження Уряду не відповідає у п'яти районах області затвердженому ОДА перспективному плану.

 

Тобто сьогодні Уряд безумовно порушив і Конституцію України і статтю 5 Європейської Хартії місцевого самоврядування, де зазначено, що не можна без громад і їх думки обмежувати чи змінювати межі», – наголосив голова обласної ради.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...