Асоціація отримала відповідь від Міністерства розвитку громад та територій України щодо укрупнення районів Харківської області

На звернення до Міністерства розвитку громад та територій України стосовно підтримки проекту формування 7 укрупнених районів Харківщини замість 27 існуючих, підготовленого Харківською обласною державною адміністрацією разом з представниками Асоціації – керівниками та депутатами місцевих рад регіону, Асоціація отримала відповідь:

 

 Директорат з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону (далі - Директорат) в межах компетенції розглянув ваш лист від 24.04.2020 р. № 53 та повідомляє.

 

Пунктом 29 частини першої статті 85 Конституції України встановлено,що до повноважень Верховної Ради України належить утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна їх меж.

 

З прийняттям у 2014 році Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні в нашій державі розпочато відповідну реформу, що покликана вирішити існуючі проблеми в зазначених сферах.

 

Згаданою вище Концепцією передбачено, що одним із шляхів подолання проблем у сферах місцевого самоврядування та територіальної організації влади є визначення обгрунтованої територіальної основи для діяльності як органів місцевого самоврядування, так і органів виконавчої влади, а також необхідної для цього ресурсної бази.

 

Першим етапом реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні стало утворення об’єднаних територіальних громад, при формуванні яких беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на їх соціально-економічний розвиток, та органи місцевого самоврядування яких покликані забезпечувати ефективне управління підпорядкованими територіями та надавати якісні послуги населенню.

 

Наступним етапом зазначеної реформи є реорганізація районного (субрегіонального) рівня адміністративно-територіального устрою України, який стане основою для організації діяльності органів державної влади на місцях.

 

         Задля цього та з метою створення законодавчих та інших організаційно - правових засад для забезпечення проведення місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі, а також забезпечення підвищення ефективності формування територіальної організації виконавчої влади, Кабінет Міністрів України розпорядженням від 23 січня 2019 р. № 77-р (із змінами) затвердив План заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019 – 2021 роки (далі - План заходів).

 

Планом заходів, зокрема, передбачено:

 

-        розроблення рекомендацій щодо сучасних вимог та європейських стандартів адміністративно-територіального устрою районного рівня;

 

-        розроблення пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів областей згідно з рекомендаціями.

 

На виконання підпункту 7 пункту 1 Плану заходів Директоратом підготовлено Методичні рекомендації щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня.

 

 В ході онлайн-наради щодо реформування субрегіонального (районного) рівня адміністративно-територіального устрою Харківської області, що відбулася 27.03.2020 за участі народних депутатів України, представників Мінрегіону, Харківської обласної державної адміністрації, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та експертів, Харківською ОДА запропоновано конфігурацію формування на території Харківської області семи проектних одиниць адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня.

 

За підсумками зазначеної онлайн-наради було вирішено взяти за основу пропозиції Харківської облдержадміністрації щодо формування на території Харківської області семи проектних одиниць адміністративно-територіального устрою субрегіонального (районного) рівня та рекомендувати обласній державній адміністрації доопрацювати пропозиції з урахуванням результатів обговорення.

 

На сьогодні, згідно доручення Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля від 18.05.2020 №19288/1/1-20 Мінрегіоном ведеться робота щодо розроблення проекту акта про утворення та ліквідацію районів.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...