Асоціація просить профільний комітет ВРУ надати роз’яснення щодо порядку обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування

Комітет Верховної Ради України

з питань організації державної влади,

місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

 

Звернення Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області

 

Ми, учасники Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, яка об'єднує 98% усіх сільських, селищних, міських та районних рад регіону, засвідчуємо підтримку реформі з децентралізації влади в Україні.

Разом із тим, у практичному застосуванні норм законодавства, що регулює діяльність місцевого самоврядування, виникають запитання, які потребують врегулювання та роз'яснення, а саме:

 

  1. Потреба у прискоренні прийняття законопроєкту від 06.10.2020 №3651-д, який дозволить упорядкувати окремі питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрації.

 

  1. Необхідність роз'яснення порядку визначення нумерації скликання рад, які будуть обрані на перших виборах 25 жовтня 2020 року.

 

Так, на сьогодні склалася ситуація, за якої деякі ради проводять сесії вже VIII скликання (це, здебільшого, ті, які пройшли свого часу етап об'єднання), а деякі ради, які також об'єднувалися відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», проводять сесії VII скликання.

 

У той же час Закон України від 24.06.2004 № 1866-IV «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» передбачає, що:

 

«Стаття 1. Порядок обчислення скликань

 

  1. Скликання всіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад) мають єдиний порядок обчислення.

 

  1. Відлік скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад) розпочинається із скликання, обраного на виборах 1990 року, яке є першим скликанням. Представницькі органи місцевого самоврядування (ради), обрані в 1994, 1998, 2002 та наступних роках, є відповідно представницькими органами місцевого самоврядування (радами) другого, третього, четвертого та наступних скликань.

 

Стаття 3. Скликання органу, обраного на перших виборах

 

Представницький орган місцевого самоврядування (рада), обраний на перших виборах, проведених у випадку, передбаченому законом, вважається представницьким органом місцевого самоврядування (радою) чергового скликання, яке відповідає скликанню всіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад).»

 

Враховуючи той факт, що 25 жовтня 2020 року низка сільських, селищних, міських, а також всі районні ради будуть обиратися на перших виборах, то обчислення скликання рад повинно бути однаковим.

 

Із урахуванням викладеного, потребують уточнення наступні конкретні запитання:

 

- «Яким чином мають діяти ті ради, які вже сьогодні проводять свої сесії у межах VIII скликання і ці ж ради в новому складі будуть обрані 25 жовтня 2020 року?»;

 

- «Чи можуть ради, дотримуючись загальних правил, визначених Законом, продовжити проводити сесії (починаючи з першої) у межах VIII скликання, чи повинні будуть почати облік сесій у межах IX скликання?».

 

З огляду на існування даної проблематики, висловлюємо переконання, що вирішення вищезазначених питань дозволить забезпечити належне правове регулювання діяльності органів місцевого самоврядування та сприяти сталості у роботі місцевих рад.

 

С Х В А Л Е Н О

Загальними зборами Асоціації

21 жовтня 2020 року

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...