Сергій Чернов: Нова редакція закону «Про місцеве самоврядування» має бути виписана якомога простіше

У прямому ефірі програми «Де це?» про хід децентралізації, що виходить у партнерстві Харківської обласної ради і Громадського радіо, Сергій Чернов, президент Української асоціації районних та обласних рад, очільник облради зазначив, що перспектива ухвалення нового закону «Про місцеве самоврядування в Україні» давно на часі.

 «Назріла необхідність викласти цей закон у новій редакції. З часу прийняття його як базового, у нього внесено понад тисячу правок майже сотнею законопроектів та майже десятьма рішеннями Конституційного Суду. Навіть фаховим юристам важко орієнтуватися у всіх цих змінах.

 Тому треба виписати закон з урахуванням реформи децентралізації, просто і зрозуміло. Щоб чітко були розділені повноваження між базовим, субрегіональним і регіональним рівнями. Враховуючи, що новостворені громади будуть на прямих бюджетних відносинах. І тут повноваження повинні бути чітко розмежовані. В тому числі, з райдержадміністраціями, котрі також будуть реформуватися».

 Говорячи про інші законодавчі новації, що визначають механізми роботи місцевого самоврядування, Сергій Чернов зазначив:

 «17 листопада у Верховній Раді був проголосований законопроєкт 3651-д про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо упорядкування окремих питань організації діяльності як ОМС, так і районних державних адміністрацій. Його всі чекали, бо він унормовує відносини між колишніми міськими, селищними, сільськими радами і новоствореними ОТГ – хто стає правонаступником, як звершити бюджетний рік, як можна вносити зміни до прийнятих рішень виконавчих комітетів. Аналогічно цей закон врегульовує взаємини між діючими районними радами і щойно створеними. Також там говориться, що укрупнені районні ради є правонаступниками сьогодні існуючих районних рад, виписаний порядок передачі майна, спільної власності територіальних громад від діючих районних рад до укрупнених. Тобто виписана процедура і для ОТГ, і для райрад».

 Також, за словами президента УАРОР, для розгляду у Верховну Раду внесений ще один важливий законопроєкт під номером 4100 щодо змін до Бюджетного кодексу. Він стосується більше субрегіонального рівня, і дасть можливість утримувати спільне майно, виконувати повноваження районних рад.

 «За цим законопроєктом стоїть стабільність надання послуг великими лікарнями, комунальними підприємствами, у яких сьогодні засновниками є районні ради і районні адміністрації, що опалюють житловий фонд. Це і про роботу інтернатів, шкіл мистецтв, які досі на балансі районних рад. Вони переважно і залишаться у районних радах, але потрібно, щоб для цього був ресурс», - наголошує Сергій Чернов

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...