Держави-члени Ради Європи цікавляться досвідом України у проведенні децентралізації

Держави-члени Ради Європи цікавляться досвідом України у проведенні нею реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень. Реформа ще не завершена, однак успішність її попередніх етапів привертає все більше уваги збоку міжнародної спільноти.

 

15 квітня відбулося 13-те засідання Європейського комітету з питань демократії та врядування. Під час засідання Міністерство розвитку громад та територій України презентувало поточний стан децентралізації в частині результатів впровадження всієї системи територіальної організації влади в Україні, зокрема, місцевого самоврядування, а також подальші плани.

 

З доповіддю виступив заступник Міністра розвитку громад та територій В'ячеслав Негода. Він наголосив, що своїми успіхами в реалізації завдань децентралізації Україна завдячує, в тому числі і Раді Європи, яка весь цей час системно підтримувала в цьому контексті нашу державу. За його словами, така підтримка також значно вплинула на результативність реформи.

 

«Ми вивчали досвід багатьох країн, які в 90-х роках минулого століття здійснювали такі реформи на своїй території. Однак немає жодної моделі реформи, яку б ми могли механічно перенести на нашу територію, оскільки кожна країна має свої особливості і Україна також. Тому законодавчу базу системних змін місцевого самоврядування і територіальної організації влади ми готували з урахуванням особливостей України, беручи до уваги досвід інших країн», - сказав В'ячеслав Негода.

 

Для України, за словами заступника Міністра, серед ключових орієнтирів у реалізації завдань реформи був рівень її підтримки українським народом. Щороку, починаючи з 2015, за підтримки програми Ради Європи в Україні, проводяться відповідні соціологічні дослідження. Їх результати дають бачення не тільки загального рівня підтримки, а й визначають аспекти, де необхідні інші рішення чи їх коригування.

 

«Весь 2014 рік Уряд вів активну підготовку до реалізації реформи. Але коли в 2015 році ми отримали соціологічні дослідження, то зрозуміли, що люди дуже мало знають про неї. А раз так, то ми не моголи розраховувати, з одного боку, що люди будуть підтримувати зміни, які б блага вони не несли, з іншого, що реформа буде успішною без підтримки більшості населення. Тому, поряд з іншими пріоритетами, ми визначили і пріоритет якісної комунікації реформи. І вже через рік отримали зовсім інші, кращі результати її розуміння і підтримки. 2020 рік показав, що 81% українців знають про реформу децентралізації влади і вважають її потрібною, а 59% відчули покращення від реформи або очікують на нього», - зазначив В'ячеслав Негода.

 

Суть доповіді – у презентаційному матеріалі Мінрегіону (ЗАВАНТАЖИТИ). https://decentralization.gov.ua/uploads/attachment/document/816/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F_15.04.2021.pdf

 

Нагадаємо, в лютому цього року Європейський Парламент у Доповіді щодо імплементації Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, привітав Україну з досягненнями у проведенні реформи децентралізації та розширенні можливостей місцевої влади, назвавши її однією з найуспішніших реформ на сьогодні. Тоді ж Європейський Парламент закликав Європейську Комісію «уважно вивчити успішні практики децентралізації в Україні та розглянути їх практичне впровадження в інших державах...».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...