Вперше в історії України голови двох районних рад, Бердичівської та Куп’янської, підписали угоду про співпрацю

12 вересня 2024 року вперше в історії України голови двох районних рад, Бердичівської та Куп’янської, підписали угоду про співпрацю. Рішення погодили на засіданні двадцятої сесії Бердичівської районної ради.

У залі для засідань зібралися депутати Бердичівської районної ради на чолі з головою Олександром Баляновим. А також запрошені гості: голова Куп’янської районної ради Ігор Коваленко та його заступник Геннадій Ківшар.

З-поміж інших проєктів рішень, які винесли на розгляд сесії, першим розглянули питання угоди між двома районними радами. Як вказано у документі, предметом угоди є розвиток, співпраця і довготривалі дружні відносини між Бердичівською та Куп’янською районними радами. Співпраця буде охоплювати економічну, науково-технічну, культурну та інші сфери діяльності.

Сторони домовились щодо співпраці за наступними напрямками та формами:

• організація спільних заходів в економічній сфері;
  • розробка спільних взаємовигідних проєктів економічного розвитку своїх районів, в тому числі із залученням суб’єктів господарювання;
  • сприяння в організації спільних ділових зустрічей;
  • надання всебічної консультаційної та інформаційної допомоги підприємницьким структурам для реалізації господарських зв’язків.

У разі виникнення ситуацій надзвичайного характеру та/або необхідності забезпечення безпеки та зміцнення обороноздатності України (у разі потреби), сторони домовились:

• співпрацювати у сфері надання гуманітарної та іншої допомоги;
  • підтримувати Збройні Сили України, сприяти організації оборони України для забезпечення безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави;
  • створити реєстр потенційних об’єктів щодо можливого взаємного розміщення внутрішньо переміщених осіб у разі виникнення надзвичайних ситуацій у громадах Бердичівського та Куп’янського районів;
  • здійснювати інформаційно-просвітницьку політику щодо протидії пропаганди агресора.
rda_120924_7

rda_120924_3

rda_120924_4

Куп’янський район знаходиться у складі Харківської області. Місто пережило окупацію росіянами, на щастя, було звільнене Збройними Силами України. Сьогодні лінія фронту знаходиться за декілька кілометрів від населеного пункту. Щоденно Куп’янський район страждає від чисельних обстрілів, але люди досі тримаються за свої домівки. Куп’янська районна рада подовжує виконувати свою роботу, допомагати місцевим мешканцям наскільки стає сил.

Голова Куп’янської районної ради Ігор Коваленко у процесі підписання угоди розповів, що десятки населених пунктів сьогодні знаходяться без світла, газу та води. За час повномасштабної війни на Куп’янщині поховали 480 цивільних громадян, з них 18 – це діти.

«Немає нічого жахливішого, ніж ховати безневинних дітей через війну», — зазначає пан Коваленко.

Голова Куп’янської районної ради щиро подякував за підтримку та на честь укладеної угоди подарував на добру згадку Олександру Балянову скляний тризуб, який, з його слів, є символом того, що незламна Куп’янщина – це Україна. А також військовий шеврон.

rda_120924_8

rda_120924_9

Угода між районними радами вкладалася безстрокова з рівними правами для обох сторін. Її підтримали усі депутати без виключення. Сподіваємося, що вже невдовзі співпраця дасть свої плоди, а Бердичівщина стане підтримкою для Куп’янщини у скрутну хвилину.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...