Результати Всеукраїнського дослідження потреб у профнавчанні обговорили з провайдерами навчальних послуг

14 червня Програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» у партнерстві з Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) і його Генеральним департаментом з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування провела презентацію результатів третього Всеукраїнського дослідження потреб у професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад (далі – Всеукраїнське дослідження) для представників Вищої школи публічного управління та регіональних центрів підвищення кваліфікації.


Під час події відбулась фахова дискусія з провайдерами освітніх послуг у сфері професійного навчання. Її учасники та учасниці в тому числі обговорили шляхи підвищення ефективності навчального процесу, найбільш затребувані формати навчання та його оптимальну тривалість. Також керівництво регіональних центрів підвищення кваліфікації та Вищої школи публічного управління обмінялось досвідом щодо запровадження типових навчальних програм у побудові системи підвищення кваліфікації публічних службовців та запиту на навчання з питань, пов’язаних з особливостями публічного врядування в умовах воєнного стану.

«Подібні заходи є чудовим майданчиком для контактів між фахівцями й фахівчинями Ради Європи та провайдерами освітніх послуг. Вони дозволяють глибше ознайомлюватися зі стандартами, інструментарієм і напрацюваннями Ради Європи та визначати актуальні для співпраці питання», - зазначила директорка Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування НАДС Людмила Рикова, - Крім того, такі обговорення стануть допоміжними при підготовці матеріалів Доповіді Голови НАДС «Розвиток системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих держадміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих у 2021-2023 роках».

Зі свого боку очільниця Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» Ольга Шевчук наголосила на важливості подальшого вдосконалення системи професійного навчання в Україні. Вона відзначила, що у разі зацікавленості регіональних провайдерів навчальних послуг, можна представити результати Всеукраїнського дослідження у розрізі окремих областей. Рада Європи також вважає актуальним напрацювання національної та регіональних тренінгових стратегій, які сприятимуть підвищенню ефективності багаторівневого врядування в Україні.


Третє Всеукраїнське дослідження потреб у професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад було проведено у листопаді – грудні 2023 року Радою Європи за методологією «Training Needs Analysis and National Training Strategy» Центру експертизи доброго врядування Ради Європи разом із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування. Узагальнені результати дослідження тут.

Дослідження проводилось на замовлення НАДС у координації з його Генеральним департаментом з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування та охопило 6795 осіб з 24 областей України, які представляють всі рівні органів місцевого самоврядування.

Програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» впроваджується Центром експертизи доброго врядування Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи в рамках Плану дій Ради Європи для України “Стійкість, відновлення та відбудова” на 2023 – 2026 роки.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...