Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють плани просторового розвитку.


Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) допоможе громадам Чернігівської та Харківської областей в організації ефективного управління територіями.

У межах проекту у Чернігівськії області фахівці ТОВ «Херсонземпроект» розроблять комплексний план просторового розвитку Остерської громади та програму комплексного відновлення території Іванівської громади.

У Харківській області виконавцем проекту буде Асоціація фахівців землеустрою України. Її завдання - розробити комплексний план просторового розвитку Солоницівської громади та доопрацювати ще два плани, створені до війни – для Роганьскої та Пісочинської громади. Ця робота включатиме увесь спектр задач – від оновлення картографічної основи до внесення даних до відповідних кадастрів. Водночас усі 113 громад обох областей отримають безкоштовну консультативну допопомогу щодо актуальних питань із землеустрою та містобудування.

 

 

Під час презентації проекту голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк пояснила усім громадам обидвох регіонів, які переваги вони отримають, якщо матимуть комплексні плани просторового розвитку.

«Наявність комплексного плану в рази збільшує шанс громад залучити інвестора. Його шлях від намірів до реального старту бізнесу скорочується фактично у чотири рази: з 9-12 місяців до 2-3 місяців. Маючи комплексний план, громада зможе надати інвестору вичерпну інформацію щодо містобудівної та землевпорядної документації, а це дозволить йому заощадити час для прийняття рішення. Як показує практика, завдяки обліку усіх наявних ресурсів, громадам вдасться збільшити місцеві бюджети щонайменше на 10-20%», – відзначила Олена Шуляк.

Про ефективні результати  розробки комплексного плану наголосив Кіптівський сільський голова з Чернігівщини Володимир Кучма. Його громада розпочала роботу над планом просторового розвитку ще до повномасштабної війни.

«У результаті нашої роботи, ми отримали аналіз території, побачили, які ми маємо ресурси, де, зрештою, закінчуються наші межі. Отримали 150 га лісів, які до цього вважалися незрозуміло чиїми. Нам вдалося збільшити бюджет на 3 млн грн. Для невеликої громади – це великі кошти», – зазначив він та закликав громади області скористатися підтримкою, яку надає Програма USAID АГРО у впровадженні просторового планування.

 Керівник Чернігівської ОВА Володимир Чаус зауважив, що майже кожна громада Чернігівської області зазнали значних руйнувань і людських втрат. Навіть ті громади, в яких не було активних бойових дій, мають демографічні, міграційні та інші негативні зрушення. Для того, щоб відновити регіон якнайшвидше, потрібні комплексні плани:

«В області налічується 1509 населених пунктів, з яких – лише 200 мають нові генеральні плани. Тобто кількість містобудівної документації на території нашої області надзвичайно критична і тому питання розроблення комплексних планів території громад є надзвичайно актуальним і затребуваним», – підсумував він.

Схожа ситуація і на Харківщині. Кількість пошкоджених об'єктів в області перевалила вже за позначку 44 тис., 500 тис. гектарів землі є замінованими. Про це зазначив Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов:

«Щоб відновити регіон, у нас дуже багато роботи. І комплексні плани просторового розвитку – це один із важливих інструментів, якими громади мають скористатися відповідно до чинного законодавства».

Він нагадав, що вже з 1 січня 2025 року всі органи місцевого самоврядування мають розробити комплексні плани просторового розвитку.

 

 

Також нагадаємо, що методичні матеріали з розробки комплексних планів просторового розвитку від Програми USAID АГРО, доступні за посиланнямИ

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...