У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер кожен житель обох громад може безкоштовно отримати психосоціальну підтримку в цих осередках.

Дві прифронтові громади долучилися до тих 143-ти, які вже беруть участь у програмі формування життєстійкості. Разом із двома новими просторами повноцінно в Україні працює поки що 22 Центри життєстійкості.

"При відкритті Центрів життєстійкості дуже важливо, щоб були збережені норми доступності. Ці приміщення - гарний приклад того, як має бути все організовано. Без підтримки будь-якій громаді важко рухатися вперед. Я дякую ЮНІСЕФ та Харківській ОВА, які успішно реалізували цей проєкт. Громади можуть створювати цю послугу за власний рахунок або за рахунок міжнародних партнерів. При цьому, майже 200 громад готове профінансувати і Міністерство соціальної політики, " -- сказала заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва

У нововідкритих Центрах життєстійкості є психолог, фахівець з підтримки ветеранів, працює кімната матері та дитини, а також організовані правничі, медичні та соціальні консультації для місцевих жителів.

Заступниця міського голови Валок Ольга Борщ повідомила, що місцевий Центр життєстійкості тісно співпрацює з іншими соціальними службами. Адже скерування людини до потрібних сервісів та спеціалістів – один із важливих напрямків роботи Центру.

У Валках поруч із Центром життєстійкості знаходиться інклюзивно-ресурсний центр, серія бібліотек, відділ освіти. Ми сподіваємось, що така доступність буде дуже комфортною жителям громади”, – прокоментувала заступниця міського голови Валок.

Такий підхід допоможе громадам краще організувати надання усіх соціальних послуг і посилить взаємодію надавачів цих послуг між собою. А отже - зробить ці сервіси більш комфортними для кожної окремої людини.

"Модель "Життєстійкість+" орієнтована на сім'ю та лежить в основі Центрів, які ми відкрили сьогодні. Забезпечуючи як підвищення життєстійкості, так і додаткові соціальні послуги, такі як кризове втручання або денний догляд, ці Центри слугуватимуть платформою для інтегрованого надання послуг. Завдяки такому комплексному підходу до підтримки сімей ЮНІСЕФ робить свій внесок у зусилля держави, спрямовані на запобігання розлученню сімей та забезпечення кращого догляду для кожної дитини”, - зазначила заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонса.

Послуга із формування життєстійкості має на меті навчити людей долати стрес, відновлюватися після кризових ситуацій та знову включатися в життя. І, за планами Мінсоцполітики, вона має бути доступною кожному українцю у будь-якій громаді.

Керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Оксана Збітнєва підтвердила:

«Ми зараз стаємо свідками появи сервісів нового сучасного формату, їх наближення до людей. Лише такий підхід може убезпечити українців від перетворення травматичного досвіду війни у тяжкі наслідки як для ментального, так й фізичного здоров’я».

Адреси Центрів життєстійкості:

м. Валки, вул. Харківська, 7В

сел. Кегичівка, вул. Волошина, 30.

Відкриття центрів стало можливим завдяки співпраці громад х Харківською обласною державною адміністрацією (ХОДА), Міністерством соціальної політики України та Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Цей крок є частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» - ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

Наразі до пілотної Програми Мінсоцполітики з формування життєстійкості долучилися 143 громади, у 22 – відкрилися Центри життєстійкості. У решті – такі осередки допомоги й підтримки готуються до відкриття.

Центр життєстійкості - дружній, безбар’єрний простір, куди може звернутися кожен мешканець громади і отримати підтримку. Тут професіонали порадять людині, куди звернутися і як справлятися з проблемами. Через індивідуальні консультації та групові заняття кожен може отримати практичні інструменти для самодопомоги, познайомитися з тими, хто проходить схожі виклики. А ще - долучитися до місцевих волонтерських ініціатив та бути корисними своїй спільноті.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...