У 2024 році Іллі Рєпіну виповнюється 180 років.

Напередодні ювілею, Голова Ради Почесних громадян Харківської області, Микола Тітов та його перший заступник Віктор Ковтун – голова Правління Харківської організації Національної спілки художників Україні звернулися до профільного Комітету Верховної ради Україні з проханням посприяти у забезпеченні урочистого відзначення ювілею.

Автори звернення, зокрема, зазначили, що:  « 5 серпня 2024 році  виповнюється 180 років від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна– всесвітньовідомого українського художника, великого майстра реалістичного живопису, який народився, жив та творив майже до 20-ти років в Україні у м. Чугуєві нині Харківської області.

       Звертаємось до всіх вас, шановні народні депутати України, незалежно від того, до якої депутатської фракції чи групи ви входите або є позафракційним, з проханням посприяти у забезпеченні урочистого відзначення цієї події на державному рівні та покласти край зазіханням росіян на належність Іллі Рєпіна країні-агресору.

       Просимо вас, шановні народні депутати України, внести на розгляд сесії проєкт Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 180-річчя від дня народження Іллі Рєпіна», до якого включити ряд заходів, зокрема:

  1. Урочисто відзначити на   державному   рівні    180-річчя   від   дня

народження Іллі Юхимовича Рєпіна.

  1. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

 - утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 180-річчя від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна;

- доручити оргкомітету розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 180-річчя від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення;

— присвоїти Харківському аеропорту ім’я Іллі Рєпіна, за прикладом аеропорту імені Альбрехта Дюрера у Нюрнберзі, Фредеріка Шопена у Варшаві;

—     присвоїти Харківській державній академії дизайну і мистецтв ім’я Іллі Рєпіна.  За ініціативи І. Рєпіна у  Харкові у 1906 році була реорганізована художня школа та збудована будівля чудової архітектури, на базі яких у подальшому і утворилась сучасна академія;

—     запровадити Державну премію імені Іллі Рєпіна – митцям, які  створили найбільш талановиті реалістичні твори образотворчого мистецтва у будь-яких жанрах та техніках (живопис, графіка, скульптура, монументальне та декоративно-ужиткове мистецтво), що вирізняються глибиною образів і виразністю форм, є оригінальними за ідеєю, професійними за виконанням, патріотичними за змістом та що отримали громадське визнання.

 

  1. Запропонувати Національному Банку України виготовити пам’ятну монету, присвячену 180-річчю від дня народження Іллі Рєпіна;

 

  1. Запропонувати Компанії АТ "УКРПОШТА" видати серію поштових марок, присвячених 180-річчю від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна.

 

  1. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і творчості Іллі Юхимовича Рєпіна, та забезпечити висвітлення через засоби масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 180-річчя від дня його народження.

 

  1. Рекомендувати місцевим державним адміністраціям, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування розробити плани заходів з відзначення 180-річчя від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна, в якому в межах повноважень передбачити проведення урочистих заходів, а також проведення в закладах культури тематичних виставок, лекцій, вечорів, мистецьких конкурсів, святкових концертів, присвячених ювілею Іллі Юхимовича Рєпіна.

 

        Підтримавши дану Постанову, ви, шановні народні депутати України, тим самим забезпечите урочисте вшанування на державному рівні пам’яті видатного українського художника Іллі Рєпіна, якого всьому світу подарувала саме Україна та який у своїх художніх творах прославляв українську землю і її людей, що сприятиме підвищенню туристичного потенціалу та іміджу  не тільки Харківщини, але й України в цілому.».

 

 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...