Районні ради – важлива ланка місцевого самоврядування

Сьогодні у режимі офлайн відбулось засідання секції районних рад Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області за участі президента Асоціації, голови обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко та першого віцєпрезидента – виконавчого директора Асоціації Миколи Тітова.

Під час засідання учасники обговорили нагальні питання роботи районних рад в умовах децентралізації влади, у тому числі щодо належного фінансування районних рад, а також щодо розподілу повноважень між різного рівня органів місцевого самоврядування. Голови районних рад зазначили, що в основу перерозподілу повноважень має бути покладений принцип субсидіарності з тим, щоби мешканцям сіл, селищ, міст надавалися послуги високого рівня якості та з найбільшим наближенням до місця проживання. Практика підтвердила, що на сьогодні не всі територіальні громади однаково спроможні для надання на високому рівні усього спектру послуг, а тому законодавство потребує змін в частині перерозподілу повноважень та визначення належного місця районних рад у системі місцевого самоврядування.

Голови районних рад вирішили рекомендувати делегатам включити проблемні питання роботи районних рад до порядку денного з’їзду Української асоціації районних та обласних рад , який заплановано на 28 вересня 2023 року.

Крім того, учасники засідання відзначили високий авторитет та професіоналізм Тетяни Петрівни Єгорової-Луценко, як голови Харківської обласної ради, яка в умовах воєнного стану та часткової окупації території області забезпечила стабільну роботу ради, її депутатського корпусу, постійних комісій, а також посилила міжнародні зв’язки обласної ради задля допомоги регіону та його мешканцям.

Голови районних рад одноголосно вирішили рекомендувати Тетяні Єгоровій-Луценко балотуватися на з’їзді на посаду президента Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» та забезпечити активізацію роботи дуже важливої асоціації, об’єднавши зусилля керівників та депутатського корпусу обласних та районних рад, незалежно від географічного розташування місцевих рад.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...