Якими мають бути перші кроки з відновлення української влади на деокупованих територіях: цитати з обговорення

червня розпочалася серія обговорень, присвячених першим крокам після деокупації територій України.

Заходи організовані за підтримки урядів Великої Британії, Канади, США, Фінляндії, Швеції та Швейцарії в рамках Фонду «Партнерство за сильну Україну» та у співпраці з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.


«Міжнародна спільнота допомагає і надалі допомагатиме українським громадам оговтуватися від окупації. У кожної деокупованої території буде своя історія. І чим довше була окупація, тим більше проблем доведеться вирішувати у звільнених громадах. Щоб наша допомога була більш ефективною, потрібно почути досвід вже деокупованих громад, ознайомитись з планами місцевої влади тих територій, які досі в окупації, а також бути обізнаними у планах центральної влади щодо першочергових кроків з деокупації і після неї. Саме для цього ми і проводимо такі обговорення», - зазначив Метью Уотерфілд, керівник Фонду «Партнерство за сильну Україну».

У першому заході - форумі «Перші кроки після деокупації», - який був присвячений плануванню підготовки до деокупації та перших кроків після деокупації, взяли участь голови тимчасово окупованих громад та представники військових адміністрацій.

В'ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, зазначив, що мета таких обговорень – почути представників окупованих громад і дати їм розуміння, що державна стратегія і плани відновлення деокупованих територій створюватимуться з врахуванням досвіду і позиції місцевої влади.

«Зараз, коли Збройні Сили відвойовують наші землі, ми напрацьовуємо досвід відновлення влади на деокупованих територіях, який з часом стане стане світовим. І цей складний шлях ми маємо пройти разом з громадами - основою місцевого самоврядування і розвитку. Завдання Форуму - створити платформу і дати можливість обговорити найактуальніші питання з урахуванням викликів, з якими стикається місцева влада, почути про ваші проблеми, дізнатися, як ви бачите період відновлення після деокупації. В той же час, ми хочемо вкотре підкреслити, що ніколи не відмовимося від реалізації завдань розвитку місцевого самоврядування на принципах децентралізації і обов’язково втілюватимемо найкращі демократичні стандарти там, де це дозволяє безпекова ситуація», - звернувся В'ячеслав Негода до учасників Форуму.

Під час заходу також обговорили законодавчі ініціативи щодо регулювання діяльності влади на місцях в перехідний період після деокупації території.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зазначив, що масштаб викликів, які пов’язані з деокупацією українських територій, величезний.

«Такого досвіду немає в жодної країни світу. Отже ми не можемо використовувати усталені практики. Їх просто немає. Ми маємо формувати свій власний досвід. Вже зараз зрозуміло, що підходи до відновлення деокупованих територій будуть різними. Бо одна справа, коли громадам була під окупацією місяць, а інша, - рік або дев’ять, як території Криму, Донецької та Луганської областей. Дуже добре, що міжнародні партнери це розуміють, як і те, що швидкого відновлення місцевого самоврядування у багатьох тимчасово окупованих громадах не буде. Верховна Рада України у питаннях відновлення відштовхується від принципу «робимо усе, що можна зробити вже зараз». Важливо давати сигнали людям на окупованих територіях, як ми будемо розбудовувати території після деокупації», - сказав Олександр Корнієнко.

Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, сказав, що попри все ще окупацію значної частини території, Парламент має можливість діяти проактивно, а не реактивно, як було з початком вторгнення.

«Зараз у нас є законодавче забезпечення, яке регламентує функціонування органів місцевого самоврядування і військових адміністрацій в період воєнного часу. Так, воно не досконале, бо писалося якраз в реактивний період. Але головне питання не в тому, що було і чому так сталося, а в тому - що робити далі, як створити стратегічний підхід щодо деокупованих територій. Для людей важливо розуміти, що повернулася не лише територія, а й легітимна українська влада», - сказав Віталій Безгін.

На його думку, на окупованих територіях ще до звільнення треба створити військові адміністрації, у перехідний період після звільнення – військово-цивільні адміністрації, а коли дозолятиме безпекова ситуація – повернути виборну владу.

При цьому він також зазначив, що строки для цих етапів на різних територіях відрізнятимуться, в залежності від того, скільки тривала окупація.

За словами Віталія Безгіна, необхідно прийняти щонайменше три системні законодавчі зміни:

  1. Рамковий законопроект про період від воєнного стану до відновлення місцевого самоврядування, який передбачає процедуру функціонування тимчасових державних органів на деокупованих територіях.
  2. Проект закону щодо встановлення критеріїв неможливості організації і проведення демократичних виборів. На його думку, у питанні проведення виборів на звільнених територіях слід відштовхуватися не від строків після деокупації, а від критеріїв безпеки.
  3. Нова редакція закону про військово-цивільні адміністрації та/або надзвичайний стан.

Народний депутат висловив переконання, що усі ці зміни треба широко обговорювати, шукати збалансовані рішення, і гарним майданчиком для цього є Конгрес місцевих та регіональних влад.

Лілія Пашина, член Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, зазначила, що деокупаційна стратегія створюється за участі багатьох інституцій. Вже напрацьовані стратегічні документи і плани. Але системний та прагматичний підхід до поточної ситуації потребує чіткої та злагодженої координації у всіх напрямках. Ця координація допоможе створити єдину державну політику деокупації, діяти спільно та злагоджено з усіма інституціями.

Учасники заходу неодноразово наголошували на необхідності розробки планів відновлення тимчасово окупованих територій окупації ще до їхньої деокупації. Ці плани мать включати створення кадрового резерву і навчання відповідних спеціалістів, відновлення послуг, забезпечення безпеки, інформування тощо.

Зокрема, про такі плани розповіли постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташева та Мелітопольський міський голова Іван Федоров.

На їхню думку, один з головних викликів на давно окупованих територіях буде налагодження правильної комунікації з людьми та побудова довіри в громадах.

Крім того, начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький порадив колегам, які опікуються тимчасово окупованими територіями, активно шукати міжнародних партнерів та побратимів серед іноземних муніципалітетів.

«За їхньої допомоги ви зможете краще підготуватися до деокупації, забезпечити громаду хоча б мінімальною кількістю обладнання та техніки для надання послуг на звільнених територіях», - сказав він.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...