Уряд забезпечив належні умови для реалізації повноважень місцевого самоврядування у сфері контролю за використанням земель

30 грудня Уряд привів у відповідність до чинного законодавства постанову Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 801  «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, пов’язаної з використанням та охороною земель, і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру».


Нагадаємо, раніше експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад та територій України Ігор Онищук (Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», SALAR International) зазначав, що ОМС отримали додаткові повноваження у сфері контролю за використанням земель.

30.12. ж Уряд прийняв Постанову, якою привів у відповідність до вимог положень статей 188, 207-209 Земельного кодексу України, статей 5, 6-1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», абзацу дев’ятого частини першої статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та частини першої статті 19 Закону України «Про охорону земель» постанову Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 801.

Як відомо, 28 квітня 2021 року був прийнятий Закон України №1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляцїї у сфері земельних відносин», яким місцеві ради та місцеві державні адміністрації були наділені механізмами впливу на осіб, що використовують земельні ділянки не за цільовим призначенням, які здійснюють самозахоплення земельних ділянок, або використовують їх без належного оформлення, не сплачуючи до місцевих бюджетів жодних коштів.

19 жовтня 2022 року був прийнятий Закон України № 2698-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель», яким удосконалено державне регулювання в галузі охорони земель та ведення Державного земельного кадастру.

Загалом зазначеними законами внесені системні зміни до Земельного кодексу України, законів України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про охорону земель», якими серед іншого уповноважено виконавчі органи сільських, селищних, міських рад на здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, а також виключено необхідність відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва.

Приведення у відповідність до норм чинного законодавства Постанови КМУ від 3 жовтня 2018 року №801 забезпечить належну реалізацію повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у частині оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності, пов’язаної з використанням та охороною земель, і визначення періодичності здійснення планових заходів державного нагляду (контролю).

Так, виконавчим органам сільських, селищних, міських рад надано право визначати періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) та відповідно перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у плановому періоді, відповідно до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), в межах повноважень, визначених відповідним законом.

Також, із ризиків настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності, пов’язаної з використанням та охороною земель, виключено подію і негативний наслідок, що відбуваються внаслідок нарахування та несплати втрат сільськогосподарського виробництва.

Рішення Уряду надасть змогу інтенсивніше регулювати земельні відносини згідно з вимогами чинного законодавства та сприятиме більш ефективному і прозорому здійсненню відповідних заходів державного нагляду (контролю) у сфері використання та охорони земель.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...