Тетяна Єгорова-Луценко: Для обласних та районних рад має бути розроблена типова програма підтримки учасників бойових дій

Фахівці Української асоціації районних та обласних рад провели нараду з метою налаштування комунікацій у співпраці між Міністерством у справах ветеранів України, районними та обласними радами. Нагадаємо, що меморандум про співпрацю було підписано 16 вересня цього року.
У нараді взяли участь міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, представники інших міністерств, голови обласних та районних рад, зокрема й голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.
Нараду відкрив президент Асоціації, депутат Харківської обласної ради Сергій Чернов, який зазначив, що спільні дії повинні бути сконцентрованими, згуртованими й налаштованими на спільну Перемогу, щоб полегшити долю учасників бойових дій, наших захисників та героїв.
Міністерка Юлія Лапутіна зауважила, що розпочато реальні дії, передбачені в підписаному меморандумі, та окреслила певні аспекти майбутньої спільної роботи. Також розповіла про започаткування нових інституційних реформ, зокрема, реформи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. За її словами, ця реформа є стратегічною та дозволить організувати і запровадити людиноцентричний підхід до осіб, які є військовозобов’язаними та боронять країну зі зброєю, з одного боку, а з іншого боку надаватиме демобілізованій людині інструменти для розвитку та здобуття цивільної спеціальності, допоможе інтегрувати її у суспільство та економіку України.
«Така нарада є важливою для нас, оскільки після перемоги України у цій страшній війні кількість ветеранів збільшиться в рази. І окремими, одиничними пільгами тут, звісно, не обійтись. Потрібна комплексна професійна система адаптації усіх учасників бойових дій до буденного й мирного життя, тому нам вкрай важливо, щоб про наших воїнів максимально подбали. І ми готові долучатися до роботи у цьому напрямку», — зазначила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.
Керівниця Харківської обласної ради запропонувала Міністерству у справах ветеранів України спільно із Українською асоціацією районних та обласних рад розробити цільову типову програму для ветеранів бойових дій, в якій будуть конкретизовані заходи та яка буде спрямована саме на інтеграцією ветеранів бойових дій у суспільне життя після військової служби, алгоритми їх підтримки, механізми надання допомоги та підтримки їх сімей, завдяки якій кожна обласна або районна ради на своєму рівні зможуть розробити та затвердити відповідні програми для своєї території, передбачити фінансування та забезпечити ветеранам бойових дій належний рівень життя у мирному суспільстві.
Ініціативу голови Харківської обласної ради підтримали президент Української асоціації районних та обласних рад та міністерка у справах ветеранів України.
Наразі ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, передбачено надання 22 видів пільг, особам з інвалідністю та прирівняним до них особам - 28 видів пільг. Це і безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, першочергове безоплатне зубопротезування, санаторно-курортне лікування, безоплатний проїзд тощо. Також виплачується разова грошова допомога ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань.
Водночас у Харківській області діє програма соціального захисту населення Харківської області на 2021 -2025 роки, в якій передбачено надання одноразової грошової допомоги до Дня пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, членам сімей загиблих захисників і захисниць.
Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...