Що необхідно зробити, щоб завершити децентралізацію? У Франції розпочався Багатосторонній діалог високого рівня

У Страсбурзі розпочався Багатосторонній діалог високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період».


Захід проходить за участі української парламентсько-урядової делегації, яку очолює перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, який працює у складі делегації, повідомив, що серед питань порядку денного Багатостороннього діалогу високого рівня – підсилення ефективності місцевого самоврядування з урахуванням викликів, що постали у період дії воєнного стану та будуть обумовлені процесом відновлення України та набуття Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

За його словами, головне очікування - ще більше об’єднати зусилля парламенту, уряду, місцевого самоврядування, громадськості і суспільства в цілому, щоб завершити фінальний етап реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

В’ячеслав Негода звернув увагу на той факт, що в Україні сформований суспільно-політичний консенсус щодо розвитку місцевого самоврядування, до якого був довгий і складний шлях.

«Рідко так буває, але це беззаперечний факт - в Україні сформований суспільно-політичний консенсус щодо розвитку місцевого самоврядування. Це далося не просто. Нагадаю, найбільшим гальмом в цьому процесі була атмосфера пострадянського періоду, яка так чи інакше впливала на бачення людей і сприйняття ними пропонованих реформою змін. Лише спільними зусиллями всіх суб’єктів реформи і за підтримки міжнародної спільноти, в тому числі Ради Європи, ми досягли результативності реформи. Тому вона отримала не тільки високі оцінки ззовні. Нам важливо, що український народ її оцінив – в минулому році соцдослідження показали підтримку реформи на рівні 80%. Нагадаю, що коли починали її втілювати, то рівень підтримки складав всього 15%», - сказав В’ячеслав Негода.

Проте, він наголосив, що реформа ще не завершена, її фінальний етап містить дуже багато завдань, виконання яких забезпечить повну імплементацію положень Європейської Хартії місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала ще в 1997 році.

«Досягнуті результати і їх високі оцінки європейськими інституціями не мають нас розслабляти.  Роботи ще дуже багато, перш ніж ми констатуємо завершення реформи місцевого самоврядування. Її складність в тому, що вона охоплює і зміну системи адмінтерустрою, і зміну системи територіальних органів влади. Необхідно розмежувати повноваження між виконавчою владою і місцевим самоврядуванням всіх рівнів, а це – змін до сотень законів. Необхідно забезпечити повноваження місцевого самоврядування фінансовим ресурсом. Зрештою, маємо закріпити реформовані системи місцевого самоврядування і адмінтерустрою в Конституції України і тим самим імплементувати  врешті положення Європейської Хартії місцевого самоврядування», - сказав заступник Міністра.

Він додав, що подальша реалізація завдань реформи повинна також врахувати і виклики, принесені агресивною війною рф проти України.

В’ячеслав Негода окремо підкреслив необхідність консультацій з європейськими інституціями щодо синхронізації українського законодавства, в тому числі того, яке внормовує питання функціонування місцевого самоврядування, з нормами і стандартами, які діють в ЄС, з огляду на те, що Україна набула статусу кандидата в члени ЄС.


Багатосторонній діалог високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період» проходить в  в рамках спільної ініціативи Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад та територій, Центральної виборчої комісії та Ради Європи «Добре демократичне врядування в Україні: рух вперед у повоєнний період»

Ініціатива спрямована на вдосконалення законодавства та практики для перезавантаження доброго демократичного врядування в Україні та ґрунтується на пріоритетах Плану відновлення від наслідків війни, розробленого Національною радою при Президентові України.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...