Європейський Союз надав висновки та рекомендації щодо плану відновлення України в частині місцевого самоврядування

«Отримали висновок та рекомендації Європейського Союзу щодо плану відновлення України в частині місцевого самоврядування», - написав на своїй Фейсбук-сторінці Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За його словами, загалом документ є так само позитивним, як і відповідний висновок Ради Європи.

Основні пропозиції та зауваження наступні:

- Україна має йти шляхом чіткого розмежування компетенцій між центральною та місцевою владами на рівні законодавства.

«Можливо, більше активна євроінтеграція стане поштовхом для появи нарешті Муніципального Кодексу», - зазначив Віталій Безгін.

- Має бути збережена та зміцнена фінансова незалежність місцевого самоврядування.

«Варто зазначити, що поданий Урядом проект Бюджету-2023 не має жодних утискань місцевого самоврядування, попри побоювання та маніпуляції, відповідно, ця позиція виконана в повній мірі», - повідомив народний депутат.

- Адміністративно-територіальний устрій України від 2020 зазначається головним успішним елементом реформи, втім побоювання викликає пункт плану відновлення щодо точкового перегляду АТУ за наслідками збройної агресії рф.

«Тут, мені здається, є проблема комунікаційного характеру, бо європейські партнери сприймають цей пункт, як тотальні зміни, а ми говоримо винятково про точкову корекцію», - зазначив Віталій Безгін.

- Позитивна оцінка надається українському прагненню вдосконалювати виборче законодавство в частині місцевих виборів з урахуванням викликів, що постали через новий етап збройної агресії рф.

- В децентралізації має нарешті з'явитися Конституційна основа.

*за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...