Цивільна мобілізація на рівні громад допоможе подолати проблеми, спричинені війною, - В’ячеслав Негода

Війна вимагає від органів місцевого самоврядування швидких та ефективних рішень для подолання проблем, спричинених агресією росії.

Зараз місцеві лідери не мають часу сумніватися, зволікати, чекати – потрібно мобілізувати усі ресурси на рівні громад, максимально зміцнивши їхні економічні м’язи.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад України В’ячеслав Негода в ході публічного обговорення на тему «Економічна та соціальна реанімація громад: ефективні відповіді на виклики війни».

«Фінансова статистика за перше півріччя показує позитивну динаміку - надходження до місцевих бюджетів збільшилися на 10%, порівняно з минулорічними показниками. Але це загальні дані, а по окремих громадах ситуація різна, бо якісь громади досі в окупації, деякі - поблизу фронту, інші - оговтуються від окупації, а деякі - в глибокому тилу. Тому у кожної громади свої проблеми, а отже і шляхи їх подолання треба шукати індивідуально. Для цього органи місцевого самоврядування мають мобілізуватися і використовувати на повну усі ресурси громади – людські, земельні, майнові. Така цивільна мобілізація допоможе подолати проблеми, спричинені війною», - вважає В’ячеслав Негода.

На його думку, громади мають усвідомити, що зараз не можна розвиватися «традиційно» - жити на існуючі податки, чекати пропозицій від бізнесу чи громадянського суспільства.

«Зараз варто створювати пропозицію – пропонувати фермерам та бізнесу вільні земельні ділянки, приміщення та іншу підтримку. Треба використовувати усі можливості, щоб залучити жителів громад до допомоги внутрішньо переміщеним особам, збройним силам, до забезпечення хоча б власної продовольчої безпеки. Зараз, як ніколи, особливу увагу слід приділити сільським територіям, де кожна земельна ділянка має працювати на максимумі», - зазначив В’ячеслав Негода.

За словами заступника Міністра, економічне та соціальне відновлення громад у найближчі роки стане одним з пріоритетних напрямків діяльності органів місцевого самоврядування, профільних асоціацій та міжнародних організацій.

«Наше Міністерство теж дещо переорієнтовує свою діяльність, щоб допомогти громадам впоратися з першочерговими проблемами – успішно пройти опалювальний сезон, відновити інфраструктуру, забезпечити хоча б тимчасовим житлом людей, які переїхали з охоплених війною регіонів. Для цього ми тісно співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами, які у ці складні часи допомагають нам і матеріально, і інтелектуально», - сказав В’ячеслав Негода


Захід був організований Українським кризовим медіа-центром у рамках Програми USAID DOBRE спільно з Міністерством розвитку громад та територій України.

Під час заходу відбулася презентація результатів дослідження потреб та запитів громад, пов'язаних із викликами, які з’явилися внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Про це читайте ТУТ.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...