Громади зробили багато для продовольчої безпеки України, але потенціал ще не вичерпаний, - В’ячеслав Негода

З перших днів війни органи місцевого самоврядування долучилися до забезпечення продуктами харчування внутрішньо переміщених осіб, збройних сил, почали формувати продовольчі резерви.

Загалом їхня робота у цьому напрямку неоціненна. Але можливості для забезпечення продовольчої безпеки ще не вичерпані.

Про це під час публічного обговорення: «Продовольча безпека громад під час війни: глобальний та локальний погляди» сказав, заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

«Органи місцевого самоврядування завжди опікувалися питаннями забезпечення жителів продуктами харчування. Але війна поставила перед усіма нами нові виклики, про які ще декілька місяців тому ми й не здогадувалися. Зараз важливо не лише виростити урожай, сформувати запаси і продати залишок. Набагато важливіше – створити додану вартість. Зернова країна повинна бути забезпечена не лише сировиною, а й продуктами, виготовленими з цієї сировини. І тут, я вважаю, увесь потенціал громад ще далеко не вичерпаний. Тому органи місцевого самоврядування мають звернути увагу на те, як підтримати місцевий бізнес, як розвивати місцеві виробництва та переробку сільськогосподарської продукції, як залучати жителів до цієї роботи. Щоб допомогти громадам ми розпочинаємо дискусію і сподіваємося, що в результаті діалогів між місцевою та центральною владою, а також за участі міжнародних партнерів у нас виникнуть конструктивні ідеї, які ще більше мобілізують громади у вирішенні питань продовольчої безпеки», - сказав В’ячеслав Негода.

Керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам під час заходу зазначив:

«Продовольча безпека - це ще один фронт в Україні. Мільйони людей змушені були покинути свої домівки через війну. І вони повинні мати можливість прогодувати свої сім’ї. Велику роль у вирішенні цього питання відіграють органи місцевого самоврядування. І ми хотіли б допомогти їм знайти найкращі рішення. Тому спільно з Мінрегіоном продовжуємо ініціативу з обговорення найважливіших для громад питань».

На думку голів громад, що взяли участь в обговоренні, локальну продовольчу безпеку вони здатні забезпечити - чинна законодавча база дозволяє місцевій владі приймати і реалізовувати рішення для створення продуктових резервів, забезпечення продуктами харчування місцевих жителів, внутрішньо переміщених осіб, збройних сил України, для допомоги іншим громадам, які постраждали від російського вторгнення. У цьому їм допомагають також громадські організації, волонтери, фермерські господарства та інший місцевий бізнес, а також міжнародні партнери.

При цьому учасники заходу висловили занепокоєння, що складна ситуація в аграрному секторі, а саме неможливість реалізації продукції у належних розмірах і за гідними цінами, призведуть до збитків для виробників, що ставить під загрозу наступний посівний сезон, а отже і продовольчу безпеку країни.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...