Передати кошти зі спеціального до загального фонду місцевих бюджетів стане можливим. Законопроект пройшов перше читання

Органи місцевого самоврядування зможуть використовувати кошти спеціального фонду на першочергові потреби територіальної оборони,

підтримку місцевої інфраструктури та заходи, спрямовані на відсіч збройної агресії проти України. Такий законопроект вже пройшов перше читання у Верховній Раді України. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

За його словами, на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів є чималі обсяги надходжень екологічного податку, кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, концесійні платежі щодо об’єктів комунальної власності, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської і іншої діяльності та інші. Проте органи місцевого самоврядування не можуть ці кошти використати на нагальні потреби, адже вони мають цільове спрямування.

«Змінити таку ситуацію можна тільки законодавчими змінами, які дозволять громадам, у разі потреби, прийняти рішення і передати кошти зі спеціального до загального фонду. Далі - використати їх за загальновстановленими правилами, в тому числі тими, які визначені Порядком виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану (Ред.: Постанова № 509 від 9.06.2021)», - пояснив В’ячеслав Негода.

Раніше «Децентралізація» повідомляла, що Міністерство розвитку громад та територій України розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень». Проєктними нормами пропонується:

  • скасувати на період дії воєнного стану обмеження здійснення видатків за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету, визначені частиною другою статті 85 Бюджетного кодексу України;
  • надати право місцевим державним, військовим, військово-цивільним (у разі утворення) адміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних та міських  рад передавати кошти із спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету на підставі відповідного рішення.

Друге читання, за рішенням Парламенту, законопроект пройде за спрощеною процедурою. Це прискорить терміни його прийняття.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...