Оновлені засади державної регіональної політики: Наявність стратегії розвитку в громаді — гарант отримання державної підтримки

Державна регіональна політика — це про впровадження проєктів, а також конкретні кроки тергромад для розвʼязання місцевих проблем.

Наразі очікується прийняття в цілому законопроєкту №5323 «Про засади державної регіональної політики». Документ визначає, що кожна громада і регіон повинні мати чіткий план роботи на сім років вперед. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря під час обговорення законодавчих основ місцевого економічного розвитку, яке відбулось в рамках втілення проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») та Асоціації міст України.

«Перше, що визначає законопроєкт №5323 — це наявність стратегій розвитку на рівні держави, регіону та громади. Стратегія має бути розрахованa на сім років та поділенa на два етапи реалізації — три і чотири роки. Це дає можливість коригувати документ та слідкувати за тим, як впроваджується заплановане. Аби громади мали стимул розробляти стратегії, законопроєкт №5323 визначає, що ті тергромади, які їх не мають не отримуватимуть державне фінансування. Такий принцип вже запроваджено на регіональному рівні. Водночас, якщо громада отримала державну підтримку на проєкт, але “провалила” його реалізацію, то в наступні три роки вона не зможе отримати фінансування з держбюджету», — зазначив заступник Міністра.

Також Іван Лукеря підкреслив, що законопроєкт «Про засади державної регіональної політики» передбачає обовʼязкову наявність Агенцій регіонального розвитку. Вони допомагатимуть громадам у підготовці розвиткових проєктів, які створюватимуть додану вартість. 

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зазначав, що розбудова в Україні Центрів креативної економіки стане поштовхом для економічного зростання регіонів.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...