Розмежування повноважень: на розгляд Уряду направлені важливі законопроекти

Чітке розмежування повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів – одне із завдань реформи місцевого самоврядування і децентралізації владних повноважень. Для його реалізації Мінрегіон розробив та направив на розгляд Уряду два законопроекти, які пройшли погодження міністерств, облдержадміністрацій, асоціацій органів місцевого самоврядування та отримали висновки Мін’юсту. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Мова йде про законопроекти:

  • «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою»
  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою»

«Це один з важливих кроків реформи – розмежування повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування всіх рівнів. Проектні норми визначають однакові повноваження для сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів відповідно до повноважень, якими були наділені органи місцевого самоврядування міст обласного значення та об’єднані територіальні громади. До речі, змінами пропонується вилучити із законодавства терміни і поняття «місто обласного значення», «місто районного значення», «об’єднана територіальна громада». Всі громади однакові, а отже мають мати однакові повноваженні і можливості для розвитку. Розмежовуються і повноваження обласних та районних рад з урахуванням змін до Бюджетного кодексу. Також ми усуваємо дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів. Зокрема, вилучено повноваження районних, обласних рад, які законодавством передано громадам», - прокоментував В’ячеслав Негода.

Зокрема, проектними нормами пропонується визначити однакові повноваження для сільських, селищних та міських рад та їх виконавчих органів у сферах:

  • містобудування та архітектури;
  • контролю за додержанням законодавства  про працю та зайнятість населення;
  • організації взаємодії щодо діяльності спеціально уповноважених  державних органів управління з охорони природи;
  • надання соціальних, медичних та освітніх послуг;
  • управління комунальною власністю та активами громади в межах території територіальної громади;
  • вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання, реєстрація актів цивільного стану;
  • управління архівною справою на місцевому рівні тощо. 

Загалом запропоновано зміни до більше як двох десятків норм Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та 33 секторальних законів.

«Система місцевого самоврядування потребує нового закону, який би врахував зміни, що відбулися внаслідок децентралізації. Такий проект закону також підготовлено за участі представників всіх учасників реформи. Законопроект варто приймати разом у пакеті зі змінами до Конституції України в частині децентралізації», - сказав заступник Міністра.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...