Дотримання критеріїв створення укрупнених районів – запорука успішності другого етапу децентралізації

Під час всеукраїнського круглого столу, присвяченого обговоренню другого етапу реформування адміністративно-територіального устрою в країні, участь у якому взяв президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, детально розглядались критерії поділу територій на райони для того, аби вони у майбутньому були спроможними.

 За словами Сергія Чернова, успішне формування базового рівня та активний процес створення об'єднаних громад дав підстави для переходу до реформування районного рівня.

 «Чотири ключові критерії лягають в основу укрупнення районів, - говорить Сергій Чернов. – Це площа території району, кількість жителів, населених пунктів і створених громад.

 Безумовно, головне, в адміністративно-територіальному поділі – аби людям було зручно жити в громадах. Райони ж потрібні для реалізації більш масштабних завдань, які громади самостійно не в змозі виконувати. Як от, утилізація сміття, будівництво доріг, медична допомога другого рівня, діяльність служби з надзвичайних ситуацій, утримання спеціалізованих будинків-інтернатів, представництво територіальних відомчих органів тощо».

 Збалансованими мають бути також показники доступності до нових районних центрів, фінансова забезпеченість об'єднаних районів, кількість медичних, освітніх, культурних, спортивних, соціальних та інших закладів для надання відповідних послуг.

 Для дотримання принципу повсюдності державної виконавчої влади враховується наявність в адміністративних центрах нових районів територіальних підрозділів центральних органів державної виконавчої влади, таких як:, Національна поліція, Фонд соціального страхування, Державна міграційна, фіскальна казначейська та виконавча служби, Пенсійний фонд України, управління Держгеокадастру, служби з надзвичайних ситуацій, зайнятості, статистики, геодезії, картографії та кадастру, Державне агентство лісових ресурсів, а також агентство водних ресурсів.

 Серед інших критеріїв формування спроможних районів - територіальний поділ окружних загальних судів та міжрайонних прокуратур для забезпечення захисту прав і свобод людини і громадянина.

 Слід мати на увазі й те, що центри укрупнених районів мають корелюватися з майбутніми центрами нових госпітальних округів.

 «Обговорення реформування районного рівня – тривалий і копіткий процес, - зазначив Сергій Чернов. Важливо, аби витримувалася методологія формування нових районів. Але не потрібно забувати й про особливості кожної області, географічне розташування, менталітет жителів, уклад їхнього життя. Мета реформи - зробити краще і без потрясінь для людей, від яких українці вже й так втомилися».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...