Харківщина надала пропозиції щодо нового АТУ області

В рамках реалізації пілотного проекту за ініціативи Української асоціації районних та обласних рад у партнерстві з Мінрегіонбудом України, за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», спільним розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації та голови Харківської обласної ради від 27 листопада 2018 року було утворено робочу групу з підготовки пропозицій щодо об’єднання (укрупнення) районів Харківської області.

 До складу робочої групи увійшли представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, керівники провідних навчальних закладів вищої освіти області, керівники підрозділів обласної державної адміністрації, науковці, керівники обласної ради та депутати, представники громадськості, члени Асоціації органів місцевого самоврядування області - голови місцевих рад різного рівня.

 В ході роботи проведено 2 круглих столи за участю представників і експертів Мінрегіонбуду, Української асоціації районних та обласних рад, підготовлено пропозиції про утворення з 27 існуючих районів Харківської області – 7 укрупнених районів, в тому числі: 

  1. Харківський р-н (центр м. Харків) у складі: м. Харків, Дергачівський, Зміївський, Золочівський та Харківський райони. 
  1. Красноградський р-н (центр м. Красноград) у складі: Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Нововодолазький та Сахновщинський райони). 
  1. Чугуївський р-н (центр м. Чугуїв) у складі: м. Чугуїв, Великобурлуцький, Вовчанський, Печенізький та Чугуївський райони. 
  1. Лозівський р-н (центр м. Лозова) у складі: м. Лозова, Барвінківський, Близнюківський, Лозівський, Первомайський райони та м. Первомайський. 
  1. Люботинський р-н (центр м. Люботин) у складі: м. Люботин, Богодухівський, Валківський, Коломацький та Краснокутський райони. 
  1. Ізюмський р-н (центр м. Ізюм) у складі, Балаклійський, Борівський, Ізюмський райони та м. Ізюм 
  1. Куп’янський р-н (центр м. Куп’янськ) у складі: Дворічанський, Куп’янський, Шевченківський райони та м. Куп’янськ. 

Ці пропозиції 23 липня 2019 року облдержадміністрацією направлені до Мінрегіонбуду. 

У варіанті, який запропоновано робочою групою, всі центри нових районів мають необхідну інфраструктуру, кадровий потенціал. В них вже розміщені територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, судові та правоохоронні органи тощо. Всі вони можуть стати центрами нових медичних округів. Крім того, запропонована модель відповідає збалансованості демографічних, географічних, економічних, історичних, логістичних, культурних критеріїв тощо. 

Разом з тим слід зазначити, що Віце-прем'єр-міністр України у Фейсбуці 12 липня 2019 року опублікував карту-таблицю нового адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня, в якій пропонується, наприклад, у Івано-Франківській області, з населенням 1,4 млн осіб, утворити 5 укрупнених районів (з 14), а у Харківській області, з населенням майже 3 млн осіб – лише 4 райони (з 27).

 Такі пропозиції керівництва Мінрегіонбуду ігнорують позицію Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради і всіх членів робочої групи, не забезпечують доступність надання адміністративних послуг населенню, суттєво ускладнюють керованість територією та не відповідають вищезазначеним критеріям.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...