На Чугуївщині урочисто відзначили 175-річчя з дня народження Іллі Рєпіна

Сьогодні у Чугуєві, на малій батьківщині видатного художника Іллі Рєпіна, завершився ХХ Ювілейний Міжнародний рєпінський пленер. До фінальної частини культурно-мистецького заходу приєдналися Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та перший віце-президент - виконавчий директор Асоціації Микола Тітов. Участь у заході взяли також Почесні громадяни області.

Підійшли до завершення рєпінські дні. Для городян і гостей міста по-особливому цікавим став фінальний день – в рамках святкування 175-річчя від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна відбулася урочиста презентація проекту «Місто у безмірі барв», переможця всеукраїнського конкурсу «Малі міста – Великі враження» Міністерства культури України.

Організаторів та учасників культурної події привітав Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. У своїй промові він наголосив, що вже двадцятий рік поспіль переконується у тому, що для справжнього мистецтва не існує часу і відстані.

«Навіть через 175 років після народження Іллі Рєпіна його ім'я продовжує збирати навколо себе кращих майстрів пензлю. За творчим натхненням щорічно на Батьківщину художника з'їжджаються живописці з різних куточків світу, щоб продемонструвати свій талант і непересічне вміння побачити та відтворювати прекрасне», – сказав голова обласної ради.

Він також подякував народному депутату Ігорю Шурмі, ініціатору законопроекту з відзначення 175-річчя Іллі Рєпіна на загальнодержавному рівні, за підтримку починань Харківщини.

Окрім того, Сергій Чернов взяв участь у презентації науково-популярного видання «Ілля Рєпін та Харківщина», що відбулася у Художньо-меморіальному музеї І.Ю. Рєпіна, де привітав працівників установи із 50-річним ювілеєм від дня заснування.

«Слобожанщину століттями прославляли яскраві таланти митців, роботи яких прикрасили собою експозиції музеїв в усьому світі. Перше місце в цій плеяді видатних діячів образотворчого мистецтва нашої землі, безумовно, належить Іллі Рєпіну», – наголосив Сергій Чернов.

У рамках заходу відбулася й урочиста церемонія вручення премії імені І.Ю. Рєпіна за видатні твори скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва та монументального мистецтва. Для участі у конкурсі цьогоріч було представлено понад 150 робіт талановитих авторів із Харківщини, Київщини, Дніпропетровщини та Полтавщини.

Сергій Чернов вручив нагороди митцям та побажав творчого натхнення, подякувавши за самобутні та натхненні роботи, з якими вони взяли участь у конкурсі. «Завжди сміливо йдіть уперед, примножуючи своїми роботами культурну і мистецьку скарбницю України», - зазначив він.

Так, дипломи Лауреата та грошову винагороду у розмірі 35 тис грн цьогоріч отримали: в номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» харків'янин – Володимир Шаповалов за серію керамічних творів «Людина, природа, Всесвіт»; у номінації «Скульптура» Анатолій Кущ за серію скульптур «Коло Свороже» (м. Київ); у «Монументальному мистецтві» переможцями стали із серією мозаїк Костянтин Чернявський та Володимир Колесников (м. Київ).

Серед іншого, протягом сьогоднішнього святкування, була представлена інтерактивна шоу-виставка «Коли картини оживають» та театралізоване дійство «Живих скульптур». Гості мали змогу долучитися до майстер-класів, квестів, вікторин, екскурсій тощо. Оглянути роботи учнів та педагогів Чугуївської дитячої художньої школи ім. І.Ю. Рєпіна та картини учасників Х міського пленеру ім. П. Мальцева.

Кульмінацією цьогорічного Ювілейного міжнародного рєпінського пленеру стала презентація фільму про життя та творчість І. Ю. Рєпіна «Політ над вічністю».

Окрім того, на учасників пленеру чекала концертно-розважальна програма – симфонічне шоу просто неба під диригуванням Юрія Янко, заслуженого діяча мистецтв України.

P.S.

30 січня 2019 року Асоціація Звернулася до Верховної Ради України з підтримкою проекту постанови ВР «Про відзначення 175-річчя від дня народження Іллі Рєпіна», проект якої був підготовлений народним депутатом Ігорем Шурмою та іншими депутатами.

Разом із підтримкою ініціативи, Асоціація запропонувала доповнити проект зазначеної Постанови наступними заходами, зокрема:

— запровадження державної премії імені Іллі Рєпіна – митцям, які створили найбільш талановиті реалістичні твори образотворчого мистецтва у будь-яких жанрах та техніках (живопис, графіка, скульптура, монументальне та декоративно-ужиткове мистецтво), що вирізняються глибиною образів і виразністю форм, є оригінальними за ідеєю, професійними за виконанням та що отримали громадське визнання;

— виготовлення пам'ятної монети, присвяченої 175-річчю від дня народження Іллі Рєпіна;

— присвоєння Харківському аеропорту імені Іллі Рєпіна;

— присвоєння Харківській державній академії дизайну і мистецтв імені Іллі Рєпіна;

— реконструкція парку імені І.Ю. Рєпіна, заснованого до 100-річчя художника у місті Чугуєві Харківської області, шляхом облаштування творчих майстерень просто неба, про які мріяв великий митець.

Нажаль, жодне доповнення Асоціації не було підтримано народними обранцями.

Разом з тим, 30 травня 2019 року Верховна Рада ухвалила в цілому внесення змін у додаток до постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2019 році», якою доповнено перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті країни та 175-річчя від дня народження Іллі Рєпіна відзначено на загальнодержавному рівні.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...