Сергій Чернов: Спільними зусиллями зможемо вивести вітчизняне місцеве самоврядування на сучасний європейський рівень

Внесення змін до Конституції України має забезпечити незворотність процесу децентралізації та створити умови для розвитку місцевої демократії відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування. На цьому наголосив президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради під час урочистого засідання Верховної Ради України.

 У тому числі, наголошує Сергій Чернов, необхідно:

  • провести чітке розмежування основних повноважень між органами влади;
  • закріпити трирівневий формат адміністративно-територіального устрою;
  • виведення з конституційного регулювання районних та обласних державних адміністрацій;
  • реалізувати право обласних та районних рад формувати власні виконавчі органи;
  • впровадження інституту префекта.

Президент УАРОР акцентував, що на законодавчому рівні слід забезпечити належні матеріальні та фінансові ресурси для виконання місцевим самоврядуванням повноважень, які воно отримує в результаті децентралізації.

 Крім того, необхідно, за його словами, схвалити закони:

«Про засади адміністративно-територіального устрою України» та «Про адміністративно-територіальний устрій»;

нову редакцію закону «Про місцеве самоврядування». З часу прийняття у 1997 році до цього правового акту внесено понад тисячу правок 120 законами та сімома рішеннями Конституційного суду;

а також «Про службу в органах місцевого самоврядування»;

доопрацювати виборче законодавство, щоб забезпечити представництво усіх громад у самоврядуванні обласного та районного рівнів.

«Шановні колеги! Ми зібралися в цій залі заради професійного свята. Але майбутнє місцевого самоврядування, децентралізації залежить від нашої постійної комунікації та прагнення об’єднати зусилля заради єдиної мети. Тож сподіваюся, що місцеві ради усіх рівнів завжди знаходитимуть порозуміння у вищому представницькому органі державної влади. Зі святом! Миру та процвітання вам та вашим громадам!», – сказав Сергій Чернов.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...