Пропозиції Асоціації ОМС Харківської області та УАРОР увійшли до тексту Президентського Закону Про внесення змін до Конституції в частині децентралізації

Оприлюднений сьогодні текст Президентського Закону Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) врахував пропозиції Української асоціації районних та обласних рад та її колективного члена Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

 Так, у разі схвалення Законопроєкту, окружні (чинна назва — районні) та обласні ради отримають виконавчі комітети, представляти державу будуть префекти, а також конкретно визначатиметься матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування.

 Адміністративно-територіальний устрій формуватиметься з трьох ланок, втім теперішня назва субрегіональної ланки – «район» матиме назву «округ». Тож пропонується така система: громада-округ- область.

 Районні та обласні державні адміністрації існувати перестануть. Натомість представляти державу в окрузі та області будуть префекти, що й координуватимуть діяльність територіальних органів центральних органів влади. Префекти призначатимуться Президентом. Їхня каденція складатиме не більше трьох років.

 Окружні та районні ради отримають змогу формувати власні виконавчі комітети та призначати голів відповідних виконкомів.

 Матеріальними та фінансовими ресурсами визначається земля, рухоме та нерухоме майно, природні ресурси, об'єкти комунальної власності, місцеві податки та збори, частина загальнодержавних податків, інші доходи місцевих бюджетів.

 Водночас, законопроект пропонує суттєві нововведення.

 У разі схвалення Президентського Закону, органи місцевого самоврядування обиратимуться на чотири роки, а не на п'ять як зараз.

 Голова окружної чи обласної ради обиратиметься зі складу ради, втім тільки на один рік.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...