Парламент у першому читанні ухвалив Законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії

Метою запропонованих законопроєктом змін є забезпечення права кожного на отримання професійної правничої допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги.

14 січня 2020 року Верховна Рада України в першому читанні ухвалила проєкт Закону про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії (реєстр. № 1013 від 29.08.2019). Прийняття зазначених змін дозволить органам місцевого самоврядування повернутися до звичайного самостійного представництва власних інтересів у судах без залучення адвокатів.

Остаточне ухвалення цього проекту Закону має відбутися на наступній сесії Верховної Ради України і за це мають проголосувати 300 народних депутатів України.

Раніше Верховною Радо України прийнято Закон, який удосконалює питання самопредставництва юридичних осіб. Посадові особи органів місцевого самоврядування, які представляють за посадою в порядку самопредставництва, мають надавати до суду: копію розпорядчого документа, який підтверджує трудові відносини (контракт – у разі оформлення трудових відносин на підставі нього); посадову інструкцію, якою визначені обов'язки по здійсненню захисту в суді прав відповідного органу (при цьому в посадовій інструкції має бути про право представляти та захищати інтереси ради, або іншому кадрово-розпорядчому документі); положення про управління, департамент, відділ до функцій якого віднесено представництво інтересів в суді відповідного органу місцевого самоврядування. При цьому, виходячи з того, що зазначена практика само представництва в суді є новою для місцевого самоврядування варто при підготовці до судового засідання використовувати положення пояснювальної записки до цього Закону (реєстр. № 2261 від 15.10.2019).

За інформацією прес-служби ЛігаЗАКОН.

Нагадуємо, що Правління Асоціації, відповідно до рішення від 7 серпня 2019 року, звернулося до Верховної Ради України щодо необхідності врегулювання проблеми представництва органів місцевого самоврядування в судах.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...