Укриття в школах та лікарнях можна будувати без окремого відведення землі

В умовах тривалої повномасштабної агресії російської федерації проти України нагальним є збільшення фонду захисних споруд цивільного захисту, зокрема шляхом їх будівництва для обʼєктів, на яких одночасно перебуває значна кількість людей (зокрема закладів освіти та охорони здоров’я).

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України зверули увагу замовників будівництва, що законодавством не передбачено окремого цільового призначення земельних ділянок або функціональних зон у містобудівній документації для будівництва захисних споруд.


Одночасно пунктом  6.11 ДБН В.2.2-5:2023  «Захисні споруди цивільного захисту» визначено, що необхідна кількість та місткість кожної захисної споруди та СПП визначається завданням на проєктування, виходячи з розрахункової кількості осіб, що підлягають укриттю, в тому числі відповідно до кількості осіб, що постійно та/або періодично перебувають на об'єкті – залежно від функціонального призначення об'єкта, для якого проєктується захисна споруда або СПП.

"З огляду на зазначене, окремо розташовані захисні споруди або СПП для обʼєктів закладів освіти чи охорони здоровʼя (або інших громадських будівель) в умовах існуючої забудови можуть проектуватись на ділянках, передбачених для  таких об’єктів. При цьому додаткове (окреме) формування ділянок для будівництва таких захисних споруд законодавством не вимагається", - йдеться у повідомленні Міністерства.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...