Стійкість місцевої влади наближає нашу перемогу, тому підтримка громад залишається головним пріоритетом, - В’ячеслав Негода

Ми не знаємо, коли буде перемога, але маємо робити усе, щоб наблизити її. Перший рік війни показав, наскільки важливим для оборони держави є спроможна влада на місцях.

Тому до самої перемоги одним з основних завдань України є забезпечення стійкості та ефективності місцевої влади: органів місцевого самоврядування та військових адміністрацій. На місцях мають використовувати усі наявні ресурси, шукати можливості для розвитку, надавати усі необхідні людям послуги. Попри усе, життя має продовжуватися.


Про це сказав керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода під час Форуму громад, що відбувся сьогодні у Києві.

«Президент, Верховна Рада, Уряд, громадянське суспільство, міжнародні партнери – усі наголошують на тому, що децентралізація навіть під час війни має залишатися одним з головних пріоритетів в країні. І зараз у питанні стійкості, відбудови та розвитку громад на перший план виходить координація зусиль усіх гілок і рівнів влади в Україні, бізнесу, громадськості, волонтерів, а також міжнародних проектів та програм», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, спільним майданчиком для комунікації та координації є Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України, учасниками якого, крім представників органів центральної влади, є представники усіх органів місцевого самоврядування, профільних всеукраїнських асоціацій, місцевих державних адміністрацій

«Так, Конгрес – це не влада, але в Конгресі вся влада. Коли є такий майданчик, його треба використовувати, щоб вирішувати спільні питання швидше та ефективніше. Тому закликаю активніше долучатися до ініціатив Конгресі і нашого Офісу, тісніше співпрацювати, щоб спільно наближати нашу перемогу і робити кожну громаду сильнішою», - сказав керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад.

Про одну з ініціатив Конгресу - Регіональний офіс міжнародного співробітництва - розповів радник заступника керівника Офісу Президента України Артем Гусак.

«Як і Міжнародний саміт міст та регіонів, котрий відбувся минулого тижня і зібрав для спільного обговорення поточних питань підтримки України 250 представників муніципалітетів з понад 50 країн світу, регіональний офіс міжнародного співробітництва – це також проект Конгресу. Такі офіси мають запрацювати в кожному регіоні і стати основним вікном для міжнародних партнерів, які прагнуть підтримувати Україну на рівні області та територіальної громади. Завданням таких офісів буде обмін актуальною інформацію, систематизація даних, ведення реєстрів, супроводження проектів, координація міжнародної допомоги», - повідомив Артем Гусак.

За його словами, офіси будуть консультативно-дорадчими органами при обласних військових адміністраціях, інформаційно аналітичним майданчиками, які допомагатимуть громадам залучати міжнародну допомогу.

«На щастя, у нас є громади, здатні самостійно залучити кошти міжнародних проектів і програм для відбудови чи розвитку. Але багато і таких, яким у цьому питанні потрібна допомога, бо немає знань, досвіду, фахівців. Саме на підтримку таких громад і буде спрямована діяльність офісів. Пілотна концепція зараз відпрацьовується в Київській області і буде поширена на усю Україну», - сказав Артем Гусак.

Він також наголосив, що офіси не прийматимуть рішень, а лише координують міжнародну допомогу, спрямовую туди, де її потребують, оптимізують процеси і контролюють виконання проектів.

Переглянути запис Форуму можна за посиланням.


Форум організували БФ «ГромадаХаб» разом з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Молдові. Участь в організації форуму взяла Всеукраїнська асоціація громад. Організаційним партнером Форуму є Інститут Горшеніна, офіційним медіапартнером — LB.ua.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...