«Міжнародний саміт міст та регіонів дозволив вивести на новий рівень діалог про співпрацю з міжнародними партнерами», - Олексій Кулеба

"Міжнародний Саміт міст і регіонів став важливою міжнародною подією із залученням представників понад 50 різних держав і громад. Захід засвідчив важливість Конгресу як платформи для ефективної взаємодії місцевих влад та міжнародних партнерів".

Про це у своєму блозі на ресурсі focus.ua написав заступник Глави Офісу Президента України Олексій Кулеба.

Він підсумував результати Саміту, зазначивши, що захід став  прикладом успішного масштабування діяльності Конгресу місцевих влад та регіонів при Президентові України, в межах якого і відбулася зустріч численних міжнародних делегацій - керівники регіонів, мери міст, голови асоціацій міст своїх держав, представники Європейського Союзу, Ради Європи та інші міжнародні організації.

«У межах Саміту іноземні делегації відвідали деокуповані території України та на власні очі побачили наслідки російської агресії, окупації та бойових дій – усього того, від чого Україна захищає Європу та демократичний світ. Ми показали реальну картину війни. І це надзвичайно важливо, адже Україна веде боротьбу не за території, а за демократичні цінності, які спільні з країнами Заходу», - написав Олексій Кулеба.

За його словами, Міжнародний саміт міст та регіонів дозволив вивести на новий рівень діалог про співпрацю з міжнародними партнерами України.

«Ми обговорили процеси розвитку реформи децентралізації в умовах війни: важливо, що вона не призупинилася, а навпаки – має продовження. Децентралізація дозволила громадам на рівні сіл, селищ, міст, районів та областей оперативно приймати стратегічно важливі рішення, реагувати на ситуацію на місцях, посилювати захист цивільного населення (…) Саміт міст та регіонів став платформою не лише обговорень, але й результатів. Ми заклали фундамент ефективної взаємодії між громадами на міжнародному рівні. Співпраця у форматі місто-місту відбувається швидко та ефективно. Якщо пригадати обстріли Російською Федерацією енергетичної інфраструктури України, метою яких було повне її знищення, одними з перших, хто оперативно відгукнувся і надав допомогу нашим громадам, були саме муніципалітети інших країн», - констатував заступник Глави Офісу Президента.

Він додав, що в межах заходу підписано 11 угод про співпрацю між українськими та європейськими містами й регіонами. Також представники понад 30 країн світу, Ради Європи та Європейського комітету регіонів підписали на Саміті Декларацію, яка засуджує війну Російської Федерації проти України. Партнери висловили готовність підтримувати Україну у боротьбі за свою незалежність стільки, скільки це буде необхідно, а також висловили повну підтримку громадам і регіонам України у процесі їхньої відбудови та на шляху економічного, соціального і культурного розвитку.

«Важливо, що це відкритий та динамічний документ. Підтримку Декларації продовжують висловлювати й інші країни цивілізованого світу. За ініціативи керівника Офісу Президента Андрія Єрмака та представників іноземних держав, вносимо доповнення до цього документу, щоб спільно досягти згоди, секторального та міжнаціонального партнерства», - написав Олексій Кулеба.

Знаковою подією Саміту, за його словами, стало підписання Угоди щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Європейського Союзу, що є найбільшою в світі системою надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях.

«Для України, яка відбиває збройну агресію РФ, залученість у такому механізмі є вкрай важливою: адже йдеться не тільки про підвищення стандартів захисту українського населення, а й можливість поширення унікального досвіду гуманітарної допомоги та здобутків у сфері цивільного захисту під час воєнного часу, які наша Держава здобула за час повномасштабної війни», - підкреслив заступник Глави Офісу Президента.

Окремо він згадав презентацію партнерам Регіональних Офісів міжнародного співробітництва

«Фактично – це майданчик для координації, пошуку нових форм співпраці, прямої співдії на рівні представників громад. До таких Офісів безпосередньо залучені як органи місцевого самоврядування, так і обласні військові адміністрації. Приєднатися можуть будь-які держави, міста, регіони та міжнародні організації, які готові долучитися не тільки до відновлення та розбудови українських громад, а й готові ділитися досвідом та методологічною підтримкою. Насамперед ми відкриваємо Офіси в деокупованих регіонах України. Впевнений, що вони стануть простором єднання зусиль, що дозволить ефективніше спільними зусиллями подолати виклики війни», - написав Олексій Кулеба.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...