УАРОР просить надати суб’єктність районним та обласним радам у підготовці та реалізації планів з відновлення (+ДОКУМЕНТ)

Українська асоціація районних та обласних рад напрацювала пропозиції до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків з питань відновлення та розвитку регіонів та територіальних громад»

з проханням надати суб’єктність районним та обласним радам у підготовці та реалізації планів з відновлення.

Документ підготовлений за консультаціями зі спільнотою УАРОР та надісланий Міністерству розвитку громад територій та інфраструктури України.

Як зазначається у листі УАРОР у проєкті нормативно-правового акта обласні та районні ради не визначаються суб’єктами владних повноважень, що будуть здійснювати підготовку, погодження чи затвердження регіональних планів відновлення та розвитку територіальних громад. До того ж, Порядком не передбачено можливість включення представників обласних та районних рад до відповідних робочих груп із розроблення регіонального плану відновлення та розвитку і підготовки проєктів планів відновлення та розвитку територіальних громад.

У свою чергу, відповідно до п. 5 проєкту Порядку, заінтересованими учасниками розробки проєктів плану відновлення та розвитку регіонів  визначаються саме місцеві органи виконавчої влади а органи місцевого самоврядування усуваються від цього процесу на всіх рівнях – від обласного до базового.

«З огляду на вищевикладене, пропонуємо врегулювати питання участі органів місцевого врядування усіх рівнів у підготовці та розгляді проєктів регіонального (місцевого) розвитку з урахуванням їх законодавчих повноважень…», — йдеться у листі УАРОР.

Нагадаємо, зазначений проєкт Постанови розроблений на виконання Закону України від 9 липня 2022 року № 2389-ІХ «Про затвердження порядків з питань відновлення та розвитку регіонів та територіальних громад». Відповідно до зазначеного Закону до повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад у сфері державної регіональної політики належать погодження проєктів планів відновлення та розвитку територіальних громад.

Ознайомитись з пропозиціями УАРОР можна натиснувши СЮДИ.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...