Центр інформаційно-методичної і правової допомоги та розвитку громад

Метою роботи Центру є сприяння сталому розвитку місцевого самоврядування та відновлення територіальних громад Харківщини.

Центр розміщується за адресою у Харкові: майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд.

Новини, події Центру:

Визначено переможців обласного конкурсу мініпроєктів-2020

У засіданні Конкурсного комітету обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» взяли участь голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна.

Інші члени Конкурсного комітету долучилися до засідання у режимі онлайн, в ході якого розглядали результати оцінювання мініпроєктів, поданих на обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» у 2020 році, та визначили переможців.

Начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради, секретар Конкурсного комітету Олена Кулик повідомила, що цьогоріч зріс рівень якості підготовки проєктів. Якщо торік середній бал за результатами оцінки експертів дорівнював 61, то у поточному році він складає 63,436.

До І категорії зареєстровано 597 проєктів, з яких від громадських організацій та спілок - 202 мініпроєкта, батьківських комітетів (рад) – 256, органів самоорганізації населення 78 та 61 проєктів від об’єднань співвласників багатоповерхових будинків. Визначено 261 переможця. Сума проєктів складає 68 млн 510 тис грн, розмір співфінансування з облбюджету – 34 млн 26 тис грн.

До ІІ категорії зареєстровано 10 спільних проєктів, розроблених в рамках співробітництва територіальних громад: 8 проєктів від сільських рад та по 1 проєкту від міської та селищної рад. Участь у спільних проєктах взяли 24 місцеві ради. Переможцями у категорії обрано 5 проєктів на загальну суму понад 4,8 млн грн. Розмір співфінансування з облбюджету - майже 2 млн 369 тис грн.

Загалом переможцями обласного конкурсу мініпроєктів-2020 визначено 266 проєктів з 607 поданих. Загальна сума реалізації складає майже 74 млн грн, для чого з обласного бюджету спрямують співфінансування у розмірі 36,4 млн грн.

В результаті реалізації мініпроєктів у 2020 році плануються наступні заходи:

благоустрій територій громад, парків, скверів; покращення матеріально-побутової бази закладів освіти, ФАПів, центрів первинної медичної допомоги, соціальної сфери; облаштування майданчиків для збору твердих побутових відходів; придбання спеціалізованої техніки; впорядкування зон відпочинку, здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації на територіях громад; відновлення та облаштування сільських музеїв, збереження місцевих пам’яток архітектури.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов наполягає, що у поточному році варто проводити ретельний моніторинг реалізації проектів-переможців.

«За роки існування конкурсу вдалося реалізувати 1746 мініпрєктів загальною вартістю понад 297 млн грн, співфінансування з обласного бюджету становило понад 145,5 млн грн. З року в рік кількість учасників зростає. Ми враховуємо можливості як обласного так і місцевих бюджетів. На жаль, в умовах сьогодення складно знайти співфінансування на місцях, адже, враховуючи економічний стан, ми маємо недоотримання коштів у бюджети деяких районів. Тож будемо проводити ретельний моніторинг реалізації проєктів-переможців у напрямі співфінансування зокрема» - зауважив голова облради.

Переможці обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад "РАЗОМ В МАЙБУТНЄ" у 2020 роцi

Загальний рейтинговий список мініпроєктів учасників обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє" у 2020 році

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...