Мінрегіон та програма DOBRE обговорили напрямки подальшої співпраці в рамках децентралізації

Розробка системи індикаторів для вимірювання ефективності місцевого самоврядування – важливий на сьогодні напрямок роботи програми USAID DOBRE. Це питання стало головним на зустрічі з обговорення подальшої співпраці Міністерства розвитку громад та територій і програми DOBRE, яка відбулася 1 квітня.

Презентувала план розробки системи індикаторів для вимірювання ефективності місцевого самоврядування Юлія Єсмуханова, заступниця керівника програми DOBRE. За її словами, для органів місцевого самоврядування вимірювання ефективності стане допоміжним інструментом у плануванні своєї діяльності, порівнянні, управлінні та звітуванні. Також – це можливість для бенчмаркінгу, позитивної конкуренції та дороговказ для розвитку. Таке вимірювання стане корисним і для центральних органів виконавчої влади, адже воно може слугувати основою подальших рішень для стимулювання розвитку, законодавчих ініціатив, розвитку мережі надавачів послуг.

Юлія Єсмуханова зазначила, що процес розробки індикаторів проходитиме в кілька етапів, до яких залучатимуться всі учасники реформи – органи місцевого самоврядування, їх асоціації, міністерства, експерти. В найближчі місяці планується затвердити перші індикатори та провести пілотне вимірювання ефективності управління в громадах, які вже зголосилися на таку участь. Далі – розробка індикаторів по всім видам послуг, що надаються в громадах. Паралельно триватиме робота над електронною системою внесення даних.

В'ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій висловив зацікавленість відомства у якнайшвидшій розробці індикаторів вимірювання ефективності місцевого самоврядування.

«Важливо розуміти, як виконуються громадами передані їм повноваження, як змінюється якість і доступність послуг, які виникають проблеми і їх причини. Це дозволить швидше реагувати і приймати рішення, спрямовані на усунення проблем. Мінрегіон підтримує цей напрямок роботи програми. Ми всебічно будемо сприяти, щоб якнайшвидше отримати інструмент, який допоможе нам чітко визначати, як працює реформа», - сказав В'ячеслав Негода.

Сторони також обговорили проблемні питання передачі майна у комунальну власність громад. Програма DOBRE провела опитування майже 80 громад. Озвучені ними проблеми Мінрегіон планує винести на спільну зустріч представників громад і обласних державних адміністрацій з тим, щоб допомогти у їх вирішенні.

«Ті проблеми, які в опитуванні назвали громади, свідчать, що досі чиниться певний опір децентралізації. А наше завдання – цей опір здолати. Думаю, буде правильно в одному колі зібрати громади, виконавчі органи влади в областях, окремі органи центральної виконавчої влади і в діалозі розставити всі крапки над «і», - зазначив заступник Міністра.

 

Він висловив вдячність програмі DOBRE за системну підтримку процесів децентралізації в Україні.

 

DOBRE – це програма, яка шляхом надання технічної та фінансової підтримки створює умови у 100 територіальних громадах України для покращення управління ресурсами, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки та залучення громадян до розбудови своїх громад. Програма DOBRE працює у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Запорізькій, Чернівецькій та Чернігівській областях. Програма фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Американсько-українсько-польським консорціумом під управлінням міжнародної неурядової організації Глобал Ком'юнітіз.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...