Напрями методичної роботи

Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області веде наступну методичну роботу.

В питаннях сприяння розвитку місцевого самоврядування Асоціація бере участь у розробці та експертизі проектів законодавчих та нормативно-правових актів, готує спільні пропозиції до проектів законів, указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України та інших нормативно-правових актів.

Готує пропозиції і бере участь в реалізації загальнодержавних і регіональних програм державної підтримки місцевого самоврядування, регіонального розвитку та розвитку окремих населених пунктів.

В питаннях просвітницької, наукової, інформаційної діяльності, міжнародної співпраці розробляє і здійснює програми, спрямовані на співпрацю з асоціаціями місцевого самоврядування інших країн, міжнародними організаціями.

Методичні та навчальні матеріали, документи, презентації тощо:

Місцева і регіональна демократія в Україні

·Підсумки пост-моніторингу в Україні. Дорожня карта

Методичні рекомендації щодо заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та іншими особами (2014 р.)
· Методичні рекомендації щодо підготовки землевпорядної документації (2014 р.)
· Інформаційно-методичні матеріали  про деякі зміни у антикорупційному законодавстві України (14.09.2013 р.)
· Інформаційно-методичні матеріали про роботу органів місцевого самоврядування Харківської області з Єдиними та Державними реєстрами Інформаційної мережі Міністерства юстиції України;
· Практичний посібник про відпустки в органах місцевого самоврядування;
· Практичний посібник  про Порядок створення та легалізації органів самоорганізації населення на території Кіровоградської області;
· Презентація: «Декларування доходів посадових осіб місцевого самоврядування. Новели та проблемні питання застосування оновлених положень антикорупційного законодавства.» — Ворона С.П. – заступник директора Цунтру перепідготовки та підвищення кваліфікації;
· Презентація: «Аналіз Правозастосувальної практики, яка склалася щодо здійснення спеціальних перевірок» - Іван Рощин Завідувач сектору галузевої експертизи експертно-аналітичного відділу Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу;
· Нотатки до доповіді на тему: «Аналіз повноважень кадрових підрозділів ОМС, які виникнуть з 01.01.14 р. після вступу у дію нової редакції ст. 12, 14, 21 Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції»;
· Нотатки до доповіді на тему: «Процедура преміювання керівників та заступників керівників ОМС після криміналізації ст. 172-2 КпАП. Проблеми застосування окремих нормативно-правових актів, які регламентують умови оплати праці в органах місцевого самоврядування»;
· Нотатки до доповіді на тему (зразки типових помилок):  »Особливості ведення трудових книжок в ОМС.  Аналіз типових помилок. Порядок внесення виправлень»;
· Витяги з Законів України «Про інформацію», Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних»;Порівняльна таблиця щодо запитів на надання інформації».
· Стратегічна ініціатива «Рідне село»;
· Сільськогосподарська обслуговуюча кооперація;
· Як зареєструвати бази персональних даних;
· Управління майном територіальних громад;
· Таблиця щодо корупційних правопорушень;
· Про деякі форми взаємодії щодо висвітлення поточної та нормотворчої діяльності місцевих рад;
· Роз’яснення щодо порядку застосування положень Закону України «Про захист персональних даних»;
· Про захист персональних даних;
· Протидія корупції - справа всіх і кожного;
· Обласний семінар Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Друга фаза (презентація);
· Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні (презентація);
· Додаткові можливості для органів місцевого самоврядування (презентація);
· Про засади запобігання та протидії корупції (презентація);
· Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення (презентація);
· Перевірка підприємства;
· Зміни в законодавстві про боротьбу з корупцією;
· Застосування Закону України «Про захист персональних даних»;
· Запобігання та протидія корупції;
· Загальна інформація та методичні рекомендації щодо запобіганню проявам корупції в ОМС
o Методичні рекомендації «Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування»;
o Про надання  інформації  про  наявність/відсутність  у  власності  громадян,  які  бажають  отримувати  субсидії,  земельних  ділянок (питання, ініційоване під час навчальних семінарів-практикумів у 2013 році).  Роз’яснення Міністерства регіонального розвитку,  будівництва  та  житлово-комунального господарства України. Роз’яснення Державної реєстраційної служби України.
o Надання довідок громадянам про членство у особистих селянських господарствах;
o Рекомендації щодо порядку передачі уповноваженим органам з питань реєстрації відомостей про громадські організації, зареєстровані (легалізовані) виконавчими органами сільських, селищних, міських рад;
o Проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
o Роз’яснення Фонду державного майна України щодо порядку передачі нерухомого майна церкві;
o Роз’яснення Міністерства фінансів України щодо звільнення органів місцевого самоврядування від сплати судового збору;
o Роз’яснення Міністерства фінансів України стосовно порядку преміювання голови районної ради та його заступників;
o Роз’яснення Міністерства юстиції України деяких положень Закону України «Про засади запобігання протидії корупції»;
o Роз'яснення щодо державної фінансової підтримки господарств населення;
o Порядок застосування положень Закону України «Про захист персональних даних»;
o Проведення у 2012 році обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад;
o Роз'яснення по новим законопроектам (за період з 27.02.2012 р. по 23.03.2012 р.).
o Роз'яснення по новим законопроектам (за період з 18.05.2012 р. по 02.07.2012 р.).

Результати роботи, звернення, листи:

На сьогодні у Асоціації об’єдналися 456 рад різного рівня (з 474), що складає 96 % від загальної кількості рад регіону:
-    Харківська обласна рада;
-    27 районних рад;