На 11 млрд грн. зростуть цьогорічні надходження до місцевих бюджетів України

В ході сьогоднішнього кущового семінару-практикуму для голів місцевих рад, що відбувся в Ізюмі, президент Асоціації Сергій Чернов звернув увагу присутніх на необхідність цілеспрямованої діяльності задля залучення додаткових коштів на розвиток територій.

Зокрема, зауважив голова обласної ради, Закарпатській області завдяки ініціативі громад вдається залучати до реалізації своїх проектів технічну допомогу в розмірі бюджету краю.

Відповідно до рішень, ухвалених Урядом та Верховною Радою України, протягом останніх двох років внесено зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, якими ряд податків передано на місцевий рівень. Стосуються вони, у першу чергу, ліцензування, використання земельних ресурсів. За розрахунками фахівців у поточному році надходження до місцевих бюджетів країни зростуть на 11 млрд грн.

«Водночас, - зауважив Сергій Чернов, - це не ті кошти, які відкриють можливості місцевій владі, органам місцевого самоврядування виконувати поставлені завдання та реалізовувати, насамперед, повноваження, делеговані державою. Так, за результатами минулого року, державою недофінансовано виконання делегованих повноважень на суму понад 27 млрд грн. Тобто, щоб у повному обсязі сьогодні нам виконувати такі повноваження, потрібно збільшити надходження до місцевих бюджетів утричі. Якщо цього не трапиться, якщо держава не виділятиме кошти на делеговані повноваження, то органи місцевого самоврядування витрачатимуть власні кошти на здійснення повноважень держави. Це означає, що громади не матимуть можливості поліпшувати дорожнє покриття, освітлення, здійснювати благоустрій територій».

Сергій Чернов вважає, що наповнення місцевих бюджетів є ключовим, стратегічним напрямом роботи для керівників місцевих рад, адже у протилежному випадку не зможуть надаватись якісні адміністративні послуги, особливо у сільській місцевості.

У складі Асоціації об’єдналися 387 рад різного рівня, що складає 98,4% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 17 об’єднаних територіальних громад