Громада і влада повинні мати можливість ініціювати проведення референдуму на місцевому рівні

Під час сьогоднішнього семінару для голів місцевих рад, що проходив в Ізюмі, президент Асоціації Сергій Чернов розповів про діяльність робочої групи з питань місцевої демократії та самоорганізації населення, яку він очолює в рамках Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України.

«Робоча група працює над підготовкою низки законопроектів, зокрема, «Про місцевий референдум». З огляду на те, що сьогодні в Україні є Закон «Про всеукраїнський референдум», вважаю, що місцеві громади також повинні мати право вирішувати локальні питання шляхом проведення місцевого референдуму», - сказав Сергій Чернов.

Голова обласної ради вважає, що місцевий референдум дав би змогу врегульовувати певні суперечливі питання: «Наприклад з питання щодо видобутку сланцевого газу, місцевий референдум міг би бути проведений на території Харківської, Донецької, Львівської та Івано-Франківської областей. Це б поклало край суперечкам».

Законопроект «Про місцевий референдум» вже ухвалений Верховною Радою України у першому читанні. Сергій Чернов висловив сподівання на його прийняття.

Крім того, керівник обласної ради, повідомив учасникам семінару-практикуму, що робочою групою також готується проект Закону України «Про мирні зібрання».

«Без активної позиції людей, діалогу влади та громади не може бути поступу в розвитку громадянського суспільства. В ухваленні та реалізації рішень мають брати участь і громадські організації, і громадяни, на авторитетну думку яких спираються громади, - переконаний Сергій Чернов. – Якщо у законодавчому полі урегулювати питання мирних зібрань, то в нас відпаде низка проблем, які подекуди викликані спекуляціями на цю тему. Кожний, хто ініціює якесь зібрання, має відповідати за безпеку людей, які беруть у ньому участь, та за наслідки проведення такого заходу. З іншого боку, людина, яка йде на мирне зібрання, має бути захищена законом і без побоювань висловлювати свою позицію, але робити це цивілізованим способом».

У складі Асоціації об’єдналися 387 рад різного рівня, що складає 98,4% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 17 об’єднаних територіальних громад